Zuzana Jakubičková Samospráva

Lepší Hlohovec spustil Odkaz pre starostu: Zlepšite život v Hlohovci aj vy

Obyvatelia Hlohovca majú oddnes možnosť komunikovať so svojím mestským úradom prostredníctvom Odkazu pre starostu. Hlohovskú verziu portálu spustil Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť. Projekt Lepší Hlohovec realizuje Občianske združenie Freistadt – Slobodné mesto.

Ilustračný obrázok k článku Lepší Hlohovec spustil Odkaz pre starostu: Zlepšite život v Hlohovci aj vy
Foto: Zuzana Jakubičková / Zdroj: Dnes24.sk

Projekt Lepší Hlohovec si za cieľ kladie oživiť verejný priestor, otvorene pomenovať kľúčové problémy a ukázať, že cesta rozvoja Hlohovca vedie aj cez aktívnu účasť občanov. Projekt Lepší Hlohovec realizuje Občianske združenie Freistadt – Slobodné mesto.

Na stretnutí s novinármi uviedol vedúci projektu Miroslav Kollár, že vznik a existencia projektu reaguje na dlhodobé zhoršovanie kvality života, služieb a fungovania verejného priestoru v Hlohovci, ktorý sa prejavuje okrem iného aj hromadným odchodom obyvateľov mesta (len za posledné tri roky sa znížil počet obyvateľov mesta o 476).

Odkaz pre starostu je jedným z prvých krokov ako možno vykročiť na cestu nápravy. „Potešilo ma, že po rokovaní s primátorom a prednostkou som z radnice odišiel s prísľubom spolupráce. Znamená to, že radnica bude reagovať na podnety Hlohovčanov,“ povedal Kollár.

Na dosiahnutie cieľa plánujeme projekt Lepší Hlohovec realizovať široký záber aktivít. „Spýtame sa priamo Hlohovčanov, ktoré problémy v meste ich najviac trápia, pripravíme a navrhneme konkrétne riešenia (aj v spolupráci s externými odborníkmi) týchto problémov, budeme realizovať sériu menších aktivít, ktorými vtiahneme do verejného priestoru čo najväčší počet obyvateľov mesta a v druhej polovici roka 2013 spustíme solidárny program mikrograntov pre najodkázanejších obyvateľov (matky s deťmi, mladé rodiny, starí a odkázaní ľudia)“ povedal Kollár o cieľoch projektu.

Stanovené sú aj štyri základné programové piliere.

  1. Pravda o Hlohovci
  2. Riešenia pre Hlohovec
  3. Aktívny/živý Hlohovec
  4. Solidárny Hlohovec

Kto bude mať z projektu prospech?

V prvom rade obyvatelia mesta Hlohovec v dôsledku zvýšenia kvality života v meste a vytvorenia dlhodobého mechanizmu na zlepšovanie fungovania samosprávy a zapojenia občanov do verejného priestoru, v druhom rade návštevníci mesta.

Podrobnosti o projekte a pripravovaných aktivitách nájdete na www.lepsihlohovec.sk..

Odkaz pre starostu

Portál www.odkazprestarostu.sk je celoslovenským projektom Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI). Umožňuje občanom podávať podnety, ktorých riešenie je v priamej kompetencii miestnych samospráv. Každý podnet je v momente jeho uverejnenia na doméne elektronickou poštou zasielaný zodpovednému pracovníkovi mestského úradu. Odpovede pracovníkov samospráv sú priamo zverejnené na stránke podnetu. O odpovedi alebo prípadnom riešení podnetu je užívateľ, ktorý podnet pridal, notifikovaný automatickými e-mailovými správami generovanými systémom portálu.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM