Klaudia Goncalves Kultúra Rôzne Správy Leopoldov

Leopoldovské hody nielen o kolotočoch: Oči potešia krásne kroje, FOTO

Súčasťou hodového programu mesta Leopoldov je aj výstava ľudových odevov, ktorú môžete navštíviť počas hodov v priestoroch základnej školy.

Ilustračný obrázok k článku Leopoldovské hody nielen o kolotočoch: Oči potešia krásne kroje, FOTO
11
Galéria
Foto: Klaudia Goncalves / Zdroj: hlohovec.dnes24.sk

Mesto Leopoldov v sobotu, 3.8.2019 za zvukov folklórnej hudby slávnostne otvorilo výstavu krojov v priestoroch leopoldovskej základnej školy. Prvých návštevníkov privítala primátorka mesta Terézia Kavuliaková, prihovorili sa im aj folklorista Milan Klačko a František Dovčík, ktorý pre účely výstavy zapožičal kroje z vlastnej súkromnej zbierky.

Výstavu ľudových odevov môžu návštevníci vidieť už len dva dni, v nedeľu od 16.00 do 20.00 hod. a v pondelok od 17.00 do 20.00 hod. Vstup na výstavu je zdarma.

„Celá príprava výstavy, čo sa týka aranžovania krojov v priestoroch školy zabrala 22 hodín čistého času,“ uviedla Nikola Bucková, kultúrna referentka mesta Leopoldov. „Tomu samozrejme predchádzalo zháňanie krojov, zapožičali nám ich jednotlivci zo svojich zbierok, ale aj väčšie organizácie. Koľko kusov odevov je tu vystavených nevieme presne, nakoľko jeden kroj často pozostáva aj z 20 kúskov ošatenia,“ dodala Bucková.

Nenechajte si ujsť návštevu tejto krásnej výstavy, za ktorou je kopec práce ľudí, ktorí si myslia, že poznať svoju minulosť je dôležité. Potrvá totiž už len dva dni. Ak na ňu zavítate, bude to najkrajším ocenením ich snahy o zachovanie kultúrnych tradícií.

Leopoldovské hody nielen o kolotočoch: Nenechajte si ujsť pútavú výstavu krojov
11
Galéria
Foto: Klaudia Goncalves / Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM