Zuzana Jakubičková Krimi

Kriminalisti rozbili zločineckú skupinu: Kukláči zasahovali aj v Hlohovci

Veľká razia polície! 150 policajtov zasahovalo v utorok ráno v niekoľkých slovenských mestách, medzi ktoré patril aj Hlohovec. Policajti zadržali 12 osôb, z toho jednou bol šéf kriminálky v Piešťanoch. Podľa TV Markíza vraj pracoval pre údajného bosa nitrianskeho podsvetia.

Ilustračný obrázok k článku Kriminalisti rozbili zločineckú skupinu: Kukláči zasahovali aj v Hlohovci
Foto: Slávka Kellová

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal návrh na vzatie do väzby na ŠTS Banská Bystrica na osem osôb, ktoré sú obvinené zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, vydierania, lúpeže, poisťovacieho podvodu, poškodzovania cudzej veci. Medzi nimi je aj šéf kriminálky v Piešťanoch.

„Zločinecká skupina Róberta B. pôsobila najmä v Piešťanoch a okolí. Pre túto skupinu mal byť činný aj vedúci funkcionár PZ v Piešťanoch. V súčasnosti polícia vyšetruje celkovo sedem skutkov. Obvinení mali zastrašovaním vymáhať pohľadávky od rôznych podnikateľov. V tejto súvislosti Úrad špeciálnej prokuratúry vyzýva prípadne ďalších podnikateľov, ktorí čelili podobným mafiánskym praktikám, aby sa obrátili s dôverou na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA), prípadne priamo na ÚŠP,“ uviedla hovorkyňa ÚŠP Andrea Predajňová.

Kukláči podľa stredajších správ televízie Markíza zadržali šéfa kriminálky v Piešťanoch, vytiahli ho z jeho domu v Sokolovciach. Podľa televízie vraj pracoval pre údajného bosa nitrianskeho podsvetia Ľuboša F. Ľuboš F. je v súčasnosti vo väzbe, keď čelí obvineniu z vraždy bossa slovenského podsvetia Miroslava Sýkoru. V minulosti čelil stíhaniu za ďalšiu trestnú činnosť, bol však stíhaný na slobode.

Ako priblížila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová, NAKA rozbila zločineckú skupinu, ktorá operovala na územízápadného a stredného Slovenska. Policajti obvinili 12 osôb zo siedmich skutkov.

Akcia sa uskutočnila v utorok v skorých ranných hodinách v Trnavskom, Trenčianskom, Banskobystrickom a Žilinskom kraji. V Piešťanoch, Trnave, Hlohovci, Martine, Trenčíne a vo Veľkom Krtíši zasahovalo 150 policajtov. Zadržali deväť osôb z dvanástich. Po jednej osobe je vyhlásené pátranie a zvyšné dve sa nachádzajú vo väzbe za inú trestnú činnosť.

Tieto osoby sa minimálne od roku 2012 dopúšťali ako zločinecká skupina násilnej a ekonomickej trestnej činnosti. Takto sa mali obohatiť o stovky tisíc eur. „Policajt, ktorý v tom období pracoval na oddelení služby kriminálnej polície, zneužil svoju právomoc a v rozpore so zákonom mal informovať ostatných členov skupiny o podrobnostiach vyšetrovania v ich trestnej veci,“ ozrejmila Dobiášová.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil všetkých 12 ľudí z trestného činu založenia zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, vydierania, lúpeže, poisťovacieho podvodu a poškodzovania cudzej veci. Policajt je obvinený aj z porušovania právomoci verejného činiteľa. Na ôsmich z nich je už podaný návrh na vzatie do väzby. Hrozí im trest odňatia slobody na päť až desať rokov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM