Samospráva

Kraj si posvietil na náklady dopravcu: Kontrolou ušetril takmer pol milióna eur

O 457 852 eur znížil Trnavský samosprávny kraj (TTSK) sumu dopravcovi spoločnosti Arriva Trnava za nárok na doplatenie preukázanej straty, vyplývajúcej zo služieb vo vnútroštátnej prímestskej autobusovej doprave za rok 2018.

Ilustračný obrázok k článku Kraj si posvietil na náklady dopravcu: Kontrolou ušetril takmer pol milióna eur
Zdroj: ARRIVA Nové Zámky

Urobil tak na základe výsledkov kontroly útvaru hlavného kontrolóra (ÚHK) TTSK, ktoré krajskí poslanci prerokovali na stredajšom zasadnutí pléna v Trnave. Tým sa náhrada znížila z pôvodných požadovaných 10,417 milióna eur na 9,959 milióna eur.

Nesprávne údaje

Výsledky kontroly v spoločnosti prezentovala hlavná kontrolórka Kvetoslava Tibenská v rámci správy o činnosti ÚHK za obdobie január až december 2019. Kontrolóri v nej predostreli viaceré zistenia.

Okrem iného, že spoločnosť nevypočítava korektne náklad na odpisy autobusov, a tak vyčíslené náklady boli znížené o 25 035 eur. Zistili, že spoločnosť pri opravách vozidiel nevypočítava správne náklad a okrem iného vykazovala výdavky na opravy už vyradených autobusov, za čo boli znížené oprávnené náklady o čiastku 99 000 eur.

Kontrolou bolo zistené, že spoločnosť nesprávne zaúčtovala náklady za telefónne poplatky a paušálne poplatky za poskytnutie služieb mobilného internetu a služby GPS, čo znamenalo mínus 13 261 eur.

O 7595 eur bola znížená požadovaná čiastka za užívanie nástupíšť a nocovne, pretože časovo a vecne nesúviseli s kontrolovaným obdobím.

Zistili ďalšie chyby

TTSK mal výhrady aj k zaúčtovaniu nákladov za dočasné pridelenie troch zamestnancov, kde bola čiastka znížená o 19 120 eur. Sumu 2026 eur spoločnosť žiadala, ako zistila kontrola, na pracovné odevy zamestnancov, s ktorými bol už ukončený pracovný pomer, či zamestnancov iných druhov dopráv.

Správne nevyčíslila ani náklady na havarijné poistenie, čo bolo mínus 2933 eur, ani náklady na úvery mínus 2444 eur. Arriva Trnava takisto do nákladov prímestskej autobusovej dopravy zaúčtovala aj nesúvisiace náklady na prevádzkovú réžiu, kontrola chybu vyčíslila na 49 932 eur.

Časovo náročná kontrola u zmluvného dopravcu priniesla TTSK úsporu nákladov.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM