Zuzana Jakubičková Samospráva

Kosenie trávnatých plôch v Hlohovci: Financie sú vyčlenené na 4 kosby ročne

V Hlohovci prebieha v týchto dňoch kosenie trávnatých plôch. Kosiť sa začína v centre a odtiaľ sa postupuje k jednotlivým sídliskám. Okrem kosenia sa tráva už aj zbiera, aby v tomto počasí nezhnila. Vysádzať by sa mali aj nové dreviny.

Ilustračný obrázok k článku Kosenie trávnatých plôch v Hlohovci: Financie sú vyčlenené na 4 kosby ročne
Zdroj: Dnes24.sk

V rozpočte mesta na rok 2013 je na údržbu zelene rozpočtovaná čiastka 517 000 €. Pre porovnanie s rokom 2012 bol rozpočet vo výške 516 000 €, čerpanie výdavkov bolo vo výške 502 000 €.
„Okrem týchto prostriedkov bola do rozpočtu zaradená čiastka vo výške 168 701 €, ktorá je účelovo určená na starostlivosť o dreviny a výsadbu nových drevín. Sú to prostriedky získané ako finančná náhrada za výrub drevín v okolí diaľnice a sú účelovo určené na starostlivosť o dreviny,“ informovala prednostka mesta Hlohovec, Eva Lukáčová.

Práve z čiastky 168 701 € plánuje mesto upraviť niektoré verejné priestranstvá výsadbou nových drevín, v súčasnosti sa spracovávajú na uvedený účel projekty. „S výsadbou nových trávnatých plôch v roku 2013 sa v rozpočte nepočíta,“ pokračuje pani Lukáčová.

Najskôr mestské časti až potom sídliská

Údržbu zelene zabezpečuje na základe zmluvného vzťahu s Mestom Hlohovec spoločnosť VaTS s. r. o. Hlohovec. „Z hľadiska údržby zelene je mesto rozdelené na časti, práce vykonávajú 3 dodávatelia a tiež VaTS s. r. o. Hlohovec, takže za starostlivosť o zeleň zodpovedajú 4 subjekty,“ informovala prednostka.

„Jednotliví dodávatelia koordinujú svoju činnosť s VaTS s. r. o., pričom sa vychádza z aktuálneho stavu,“ pokračuje Eva Lukáčová. Kosiť sa začína na Námestí sv. Michala, nasledujú trávnaté plochy v parkoch a následne sa pokračuje na sídliskách a v individuálnej bytovej zástavbe. Cyklus kosenia končí v mestskej časti Šulekovo.

„Finančné prostriedky sú vyčlenené na 4 kosby ročne, centrum mesta a parky sú kosené podľa počasia a aktuálneho stavu zelene viackrát,“ dodala na záver prednostka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM