BTW Samospráva

Koronavírus v Trnavskom okrese! Starosta Dolného Dubového sa vyjadril

Na sociálnych sieťach ohľadom nákazy vznikala panika a pribúdali nejasnosti. Starosta uviedol veci na pravú mieru a situáciu upokojuje.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus v Trnavskom okrese! Starosta Dolného Dubového sa vyjadril
Zdroj: TASR

Piatok 13. marca sa zapíše ako dátum, kedy sa potvrdil prvý prípad nakazeného koronavírom v Trnavskom okrese. Zverejnenie informácie prinieslo búrlivú reakciu verejnosti a okolo prípadu začali pribúdať nejasnosti.

Čo sa stalo

Do situácie vnáša svetlo oficiálne stanovisko Jozefa Čapkoviča, starostu Dolného Dubového, kde sa nachádzal dotyčný nakazený:

„V obci Dolné Dubové sa potvrdil prvý prípad nakazeného vírusom COVID-19 – koronavírom. V piatok 13.3.2020 o 19:30 mi bolo telefonicky oznámené Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ), že máme potvrdený prípad nákazy. Bol som vyzvaný k súčinnosti. Na miesto som dorazil približne o 19:45, bol prítomný policajný zbor, aj brat majiteľa nehnuteľnosti, v ktorej sa postihnutý nachádzal a zdržiaval.“

„Okolo 20tej dorazil tím z RÚVZ, ktorý odobral všetkým potenciálne nakazeným vzorky a prikázal im 14-dňovú karanténu. Celkovo ide o 10 ľudí, ktorí buď boli v priamom kontakte (dvaja prvý kontakt) alebo nepriamom (ôsmy druhý a tretí kontakt). Tzn. nestretli sa s chorým priamo, ale obývajú spoločnú nehnuteľnosť, alebo sa stretli s ľuďmi z prvého kontaktu. Výsledky budú známe pravdepodobne v pondelok, zatiaľ nie je dôvod na paniku.“, vysvetľuje starosta.

Reakcia zodpovedných

Tím RÚVZ so starostom objekt označili prenosnými dopravnými značkami s nápismi „karanténa“ a čakali na príjazd Záchrannej zdravotnej služby. Tá nakazeného odviezla do nemocnice, kde sa podrobí liečbe.

„Potvrdzujem, že organizačne bol zásah dobre zvládnutý, je predčasné robiť unáhlené závery, kým sa nepotvrdí ďalší nakazený, ktorý sa dostal do kontaktu s postihnutým pánom.“, hodnotí zásah Čapkovič.

Ako ďalej

Starosta informoval, že Obecný úrad bude pracovať v špeciálnom režime:

„To znamená, že vopred sa telefonicky alebo emailom dohodnete, čo potrebujete vybaviť a pokiaľ možno Vaše požiadavky vybavíme emailom alebo prostredníctvom pošty. Na obecnom úrade bude možné riešiť len naozaj nevyhnutné prípady. Zatiaľ stále trvá zákaz organizovať spoločenské alebo podobné hromadné akcie – je to prevencia. Miestne pohostinstvo bude do 27.3. zatvorené podľa rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR z 12.3.2020.“

Upokojovanie situácie

„Ešte raz opakujem, že nie je dôvod na paniku, určite nie na takú, aká sa prejavila na FB,“ dodal na záver Jozef Čapkovič, starosta v Dolnom Dubovom.

Ďalšie stanovisko možno očakávať po zverejnení bližších informácií o zdravotnom stave vyšetrených.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM