Erik Bojničan Samospráva

Komplikácia s rozširovaním kapacity v škôlkach v Hlohovci: Toto zrejme nikto nečakal!

Pri snahe o vybudovanie nových miest pre našich najmenších v materských školách nastala komplikácia. Pozrite, na čo sa prišlo pri ostatnom rokovaní hlohoveckého parlamentu.

Ilustračný obrázok k článku Komplikácia s rozširovaním kapacity v škôlkach v Hlohovci: Toto zrejme nikto nečakal!
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Primátor mesta Hlohovec Miroslav Kollár nedávno informoval o tom, že mesto podalo žiadosť na Ministerstvo školstva na rozšírenie materských škôl. Nastala však komplikácia s ktorou nikto nepočítal.

V rámci predloženia žiadosti musel byť podľa primátora požiadaný Regionálny úrad verejného zdravotníctva o aktualizáciu kapacity školských zariadení. „Prišli, zauditovali a znížili nám počet miest v materských školách o 70 miest. Ak by sme aj dostali dotáciu a vybudovali plánované tri triedy boli by sme na nule,“ popisuje Kollár, podľa ktorého to nie je celkom pochopiteľné, pretože už v čase platnosti súčasnej vyhlášky mali materské školy schválené prevádzkové poriadky s úplne inými kapacitami.

Pracovníčky z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva podľa primátora argumentujú tým, že v roku 2009 kapacity posudzovali podľa rozlohy a v súčasnosti posudzujú podľa hygienických zariadení.

Situácia, ktorá nastala je podľa primátora riešiteľná dobudovaním sociálnych zariadení v tých materských školách, kde je na to priestor. „Na druhej strane na to nemáme v rozpočte financie ani čas to stihnúť do septembra. Mám v pláne pokračovať v doteraz platných kapacitách. Teraz riešime len to aké sú možné sankcie zo strany hygieny“ pokračuje Kollár, podľa ktorého má mesto ambíciu dobudovať hygienické zariadenia tak aby bola kapacita rovnaká ako doteraz.

Podľa primátorových slov pre porovnanie v prípade II. Základnej školy na Koperníkovej ulici je kapacita podľa metrov štvorcových 1400 žiakov a podľa hygienických zariadení 620 a VI. Základná školy by musela prepustiť asi 100 žiakov.

„Z môjho pohľadu to nie je veľmi logické, ale je to tak. Neznamená to však, že ideme rušiť 70 miest v škôlkach, skôr je potrebné s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva dohodnúť časový režim, kým to vieme uviesť do stavu aby boli kapacity vyhovujúce novým normám,“ dodáva na záver Kollár.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM