Zuzana Jakubičková Kultúra

KOMPLETNÝ PREHĽAD: Kostoly lákajú na unikátnu noc...

Už prvého júna otvoria kostoly na celom Slovensku svoje brány návštevníkom aj v noci. Otvorené chrámy, sprístupnené veže a krypty, zaujímavé prednášky a koncerty. To všetko čaká návštevníkov tohtoročnej Noci kostolov. Tento rok sa v Hlohovskom okrese

V piatok poobede sa rozozvučia kostolné zvony po celom Slovensku, čím sa oficiálne začne úžasné podujatie Noc kostolov. Trvať bude od 18:00 – 24:00 hod.. Tento rok sa zapojilo vyše 179 kostolov. Podujatie má medzinárodný charakter a sedemročnú tradíciu. Po prvý raz ho zorganizovali v Rakúsku v roku 2005, od roku 2009 prebieha v Česku, pripojili sa aj Nemecko a Holandsko.

Kostoly aj pre najmenších[/si­ze][/color]

Tento rok sa v našom okrese zapojí sedem kostolov. Skvelú nočnú atmosféru si tak budete môcť vychutnať v Bojničkách v Kostole svätej Alžbety,** v Červeníku** v Kostole Obetovania Panny Márie, v Hlohovci v Kostole Sv. Ducha, v Kostole sv. Michala Archanjela, v Kostole všetkých svätých (františkánsky kláštor),** v Pastuchove** v Kostole Všetkých svätých a v Rišňovciach v Kostole Najsvätejšej Trojice.

Podľa štatistiky Trnavskej arcidiecézy úvodný ročník prilákal najmenej 23.000 ľudí, ktorých neodradilo ani zhoršené počasie. Pre tento rok sú nádeje organizátorov ešte optimistickej­šie.// „Máme veľmi zaujímavý program, keďže sa Noc kostolov bude konať na Deň detí, tak sme mysleli aj na ne. Program obsahuje aj aktivity pre najmladších účastníkov,“// uviedla hovorkyňa Trnavskej arcidiecézy Lucie Drábiková.

Popri komentovaných prednáškach o zaujímavostiach kostolov a stretnutiach so zaujímavými hosťami sú do programu zaradené aj netradičné aktivity.// „Napríklad v Piešťanoch sa pripravuje živá reťaz okolo kostola, na futbalovom štadióne v Žiline bude otvorená jediná kaplnka svojho druhu na Slovensku, v Prešove sa horolezci spustia z veže konkatedrály,“// dodala Drábiková. Chýbať nebudú ani divadelné vystúpenia, folklór, premietanie filmov.

Rozhovory s kňazom[/size][/co­lor]

V Hlohovci sa budú tešiť hlavne deti. Pri Kostole všetkých svätých budú akcie a hry pre deti pod názvom „Putovanie za pokladom“. Všade na vás bude čakať malé občerstvenie, rôzne expozície obrazov a možnosť rozhovoru s kňazom. Kostol Najsvätejšej Trojice v Rišňovciach pripravil ako sprievodnú akciu výstup na vežu od 19.00 – 22.00 v 20-minútových intervaloch.

[color=#ff0000]­Sprievodných akcií bude naozaj veľké množstvo. Vyberte si svoje naj. Nižšie nájdete kompletný prehľad programu v jednotlivých kostoloch okresu! [/color]

Noc kostolov
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM