Správy Samospráva

Kolonádový most v Piešťanoch budú rekonštruovať: Poslanci schválili úver

Poslanci odsúhlasili zmenu rozpočtu, vďaka ktorej si bude môcť mesto zobrať úver na rekonštrukciu Kolonádového mosta.

Ilustračný obrázok k článku Kolonádový most v Piešťanoch budú rekonštruovať: Poslanci schválili úver
7
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci piešťanského mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili na svojom štvrtkovom (11. 4.) zasadnutí zmenu rozpočtu, vďaka ktorej si bude môcť mesto zobrať úver na rekonštrukciu Kolonádového mosta. Poslanci schválili v rozpočte úver vo výške 776 000 eur, ďalších 950 000 eur získala samospráva na opravu mosta z Ministerstva kultúry SR. Mesto už na rekonštrukciu uskutočnilo verejné obstarávanie a po jeho kontrole, ktorá sa deje v týchto dňoch, podpíše s víťazom, firmou Swietelsky Slovakia, zmluvu.

Celkovo sa na rekonštrukciu plánuje investícia vo výške troch miliónov eur a realizovať ju bude Trnavský samosprávny kraj.

Stavebné práce majú podľa zmluvy trvať 15 mesiacov. Rekonštrukcia sa netýka pilierov mosta. Niektoré z nich sú podmyté a predpokladané náklady na ich opravu sa blížia k sume 500 000 eur. Tieto peniaze musí mesto na Kolonádový most vynaložiť v budúcnosti. Radnica chce teraz nechať aktualizovať posudok o ich stave.

„Predpokladáme, že ľavá časť bude mať charakter informačného centra. Časť, ktorá je bližšia ku kúpeľom, by mala byť otvorená kreatívnym a tvorivým ľuďom. V Piešťanoch máme v tomto smere obrovský potenciál,“ uviedla prednostka Piešťan Denisa Bartošová.

Pôvodný návrh architekta Kolonádového mosta Emila Belluša počítal s pitným pavilónom za sochou barlolámača. „Aj v minulosti bol problém s tým, ako do tohto pitného pavilónu priniesť vodu. Blízko je vrt, ale pokiaľ viem, nemá čerpaciu skúšku a je nepoužiteľný na tento účel. V predchádzajúcom období autor rátal s dovážaním liečivej vody do nádrže, ale museli by byť dodržané hygienické štandardy,“ dodala prednostka.

Foto: ilustračné

Kolonádový most v Piešťanoch
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM