Erik Bojničan Rôzne

Klobúk dole pred dobrovoľníkmi z Hlohovca: Skoro nik o skupine nevie, za rok už vyzbierali v meste stovky kíl odpadu!

Vyskúšali ste si už niekedy dobrovoľníctvo? Prečítajte si o dobrovoľníkoch, ktorí si hovoria DOZOR HC a vo voľnom čase trávia čas tým, že čistia prírodu od neporiadku. Prečítajte si rozhovor so zakladateľom skupiny Stanislavom Šišulákom (30).

Ilustračný obrázok k článku Klobúk dole pred dobrovoľníkmi z Hlohovca: Skoro nik o skupine nevie, za rok už vyzbierali v meste stovky kíl odpadu!
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Ako sa vo vás zrodil nápad na upratovanie?

Nápad upratovať sa u mňa zrodil dávno ešte v časoch základnej školy, ale odvaha vyjsť na ulicu s vrecom v ruke prišla až pred dvomi rokmi, čo je vlastne celkom nedávno. Prišlo to tak nejako samo. Ten prvotný popud bol zrejme logický – odpadky by v prírode nemali byť. Neskôr som to sformuloval takto: „Odpadky nevyrástli v prírode, preto do nej nepatria.“ Potom som stretol kamošov, ktorí sú rovnako mentálne nastavení a začali sme.

Odkedy chodíte upratovať?

Osobne som bol prvýkrát upratovať niekedy v časoch strednej školy, keď som mal asi 16 rokov. Pani profesorka Puškelová z hlohovského gymnázia nás celú triedu zobrala k studničke na Soroši. Vtedy sme to brali študentsky ako „ulievareň z vyučovania“, ale mám na tú akciu doteraz veľmi príjemné spomienky. Odvtedy sa studnička čistila niekoľkokrát, ale vždy to s ňou po pár mesiacoch „vďaka“ niektorým enviroblbcom vyzeralo rovnako. Keby sa však nečistila, tie smeti by sa tam len hromadili. Ako skupina, resp. vtedy ešte dvojica, sme boli čistiť prvýkrát v apríli 2013 Panskú záhradu. Naplno sme sa rozbehli o rok neskôr.

Kedy vznikol DOZOR HC?

DOZOR vznikol o ten spomínaný rok neskôr 23. marca 2014 ako skupina na sociálnej sieti Facebook. Dovtedy sme nemali názov. Založenie stránky si to však vyžadovalo, tak som ju nazval takto. Ostatným sa názov páčil, tak ho schválili. Zatiaľ sme malá neformálna skupina ľudí, ktorá sa pomaly rozširuje. V sobotu sme mali prvé čistenie v roku 2015 a k nám dospelým sa pridali aj dve dobrovoľnícke deťúrence. :)

Čo vlastne znamená skratka DOZOR HC?

Najprv mi napadlo, že by sme sa mohli volať Dobrovoľný Občasný Zber Odpadkov. Keď som si všimol, že skratka by bola „DOZO“, tak som si povedal, že sa tam pýta ešte „R“. Napadlo mi ešte slovo „Rukami“ a skratka mesta, odkiaľ sme – HlohoveC, čím vzniklo finálne DOZOR HC. :)

Kde všade ste boli upratovať?

Keďže máme v názve ten Hlohovec, tak čistíme predovšetkým niekde v meste alebo v jeho blízkom okolí. Spomínal som Panskú záhradu, ďalej sme čistili okolie hrádze na oboch brehoch Váhu, Studničku na Soroši (spolu s gymnazistami), lesík za hvezdárňou, Šianec a svah pod ním a Urbánok. To sú všetko okrajové miesta mesta. Z mestských lokalít sme boli napríklad na Vinohradskej, Šafárikovej, Podzámskej, Michalskej, Dilongovej a pri cestnom moste. Tam sme sa venovali hlavne kríkom, lebo tie kompetentní akosi obchádzajú. Párkrát som videl, že mesto si síce kríky ostrihalo, ale odpadky zostali ležať pod nimi. Stáva sa často, že v kríkoch nájdeme plastové zvyšky od napolitánok alebo plastových pohárov rozsekané kosačkou na trávu. Bolo by vhodné, aby sa pred kosením najprv odpadky poriadne vyzbierali a vyhrabali z kríkov.

Podarilo sa Vám nájsť aj niečo nezvyčajné?

Pamätám si, ako sme z jedného veľkého kríka na Šafárikovej vytiahli takmer kompletné kancelárske zariadenie: časti kresiel, obrazovku a klávesnicu z počítača, televízor a podobné elektro-haraburdy. Podľa mňa to tam ležalo dobrých 15 rokov. Svoju najväčšiu akciu sme však mali pri koľajniciach za Športovou halou. Je tam niekoľko skládok, ktoré tam vytvorili bezdomovci a rôzne lenivé indivíduá. Za 5 hodín sme štyria vyčistili len jednu z nich, ale zato sme naplnili 42 vriec s objemom 120 litrov. Pripomínam, že ide o intravilán mesta, kadiaľ navyše denne premávajú osobné vlaky. Aj takúto reklamu si robí Hlohovec.

Koľko sa vám zatiaľ toho podarilo spraviť?

Za minulý rok sme mali asi 30 samostatných vlastných akcií a zúčastnili sme sa šiestich hromadných. Celkovo sme vyzbierali asi 174 vriec odpadu. Odpracované hodiny ani počet ľudí nemáme zrátaný. Inak, výsledky tejto aktivity vedú k zaujímavým paradoxom: sme radi, že sa tak veľa vriec vyzbieralo, ale na druhú stranu je smutné, že sa tak veľa vriec vyzbieralo. Sme radi, keď môžeme spoločne čistiť kus prírody, ale najradšej by sme boli, keby nebolo kde zbierať smeti a nemuseli by sme existovať. :)

Majú členovia vašej skupiny aj iné dobrovoľnícke aktivity?

Niektorí členovia sa zúčastnili viacerých brigád na zámku, ktoré organizuje OZ Zámok Hlohovec. Naši členovia pôsobia v rôznych občianskych združeniach či mládežníckych organizáciách, ktoré sa venujú histórii, pomoci druhým alebo kultúre. Jedna naša členka v minulosti viedla Centrum pre rozvoj rodiny.

Kto určuje kedy a kam pôjdete upratovať?

Akcie si dohadujeme cez Facebook. Akúkoľvek blízku a dostupnú lokalitu môže určiť hocikto z nás. Väčšinou som to bol ja, ale už sa naučili aj ďalší, čo je len dobre. Ak totiž aktivita stojí na jednom človeku, tak s ním potom aj padá.

Dobrovoľníci DOZOR HC
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM