Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Keď žiaci učia žiakov: Aj o tom sú workshopy finančnej gramotnosti

Na Obchodnej akadémii v Hlohovci sa študenti už roky vzdelávajú v špeciálnom predmete venujúcom sa finančnej gramotnosti Manažment osobných financií. Základné poznatky z tejto oblasti sa rozhodli „posunúť“ ďalej medzi mladších kolegov formou zábavných vzdelávacích workshopov.

Ilustračný obrázok k článku Keď žiaci učia žiakov: Aj o tom sú workshopy finančnej gramotnosti
4
Galéria
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk

Študenti Obchodnej akadémie privítali 3. a 10. októbra v priestoroch svojej školy žiakov zo ZŠ Kopernikova na workshopoch finančnej gramotnosti.

„Oba dni sa niesli v príjemnej atmosfére, ukázali sme im našu školu, zistili sme čo vedia, aj čo ešte nevedia, niečo nové sme ich naučili, aj sme ich preskúšali prostredníctvom hravých súťažných kvízov,“ uviedla Paula Šilhárová, koordinátorka projektu a dodáva: „Veríme, že žiaci získané poznatky zužitkujú v podobe čo najlepšieho využívania svojich financií v budúcnosti.“

Workshopy finančnej gramotnosti pritom nie sú na škole žiadnou novinkou. S nápadom prišla riaditeľka školy Katarína Turzová.

Cieľom projektu bolo prepojiť možnosti Obchodnej akadémie s potrebami miestnych základných škôl.

„Workshopy sú konkrétne usporadúvané pre žiakov 6. až 9. ročníkov a za roky fungovania projektu sa prišli učiť finančnej gramotnosti žiaci zo ZŠ A.Felcána, ZŠ M.R.Štefánika, ZŠ Vilka Šuleka, ZŠ Podzámska, ale aj žiaci z okolitých škôl – ZŠ Pastuchov, Kľačany, navštívili sme žiakov v Bojničkách a najbližšie sa tešíme na žiakov zo Sokoloviec,“ informovala Paula Šilhárová.

Na workshopoch sa podieľajú v nemalej miere samotní študenti Obchodnej akadémie: pripravujú učebné materiály pre žiakov, aktívne vedú samotné workshopy, nesú zodpovednosť za priebeh celého podujatia – stanú sa na chvíľu učiteľmi a posúvajú svoje skúsenosti ďalej. Študenti sú hlavnými organizátormi, ktorí všetko nachystajú, odprezentujú, odmenia aktívnych žiakov.

A ako taký workshop finančnej gramotnosti vyzerá?

„Na začiatku diskutujeme o základných pojmoch týkajúcich sa financií, spomenieme nejaké rady a odporúčania týkajúce sa financií, vyberáme si napr. študentský účet, nasleduje kvíz na tabletoch v ktorom si žiaci overia, čo sa naučili a následne zisťujú, či poznajú naše peniaze,” opisuje priebeh podujatia Šilhárová. “Dôležitou informáciou pre nás sú ohlasy “publika”, čiže spätná väzba samotných žiakov, ktorým sa páči naša škola, aj hravá súťažná forma workshopov,” dodáva.

Foto: Obchodná akadémia Hlohovec

Keď žiaci učia žiakov: Aj o tom sú workshopy finančnej gramotnosti
4
Galéria
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM