Erik Bojničan Správy

K potratom dochádza aj v Hlohovci a tieto čísla to potvrdzujú: Toľkoto žien prišlo o svoje dieťatko!

Spontánne či vlastným rozhodnutím potratili minulý rok v okrese Hlohovec stovky žien. Koľko ich bolo a ako sa situácia zmenila v porovnaní s rokom 2013?

Ilustračný obrázok k článku K potratom dochádza aj v Hlohovci a tieto čísla to potvrdzujú: Toľkoto žien prišlo o svoje dieťatko!
Zdroj: TASR

Ako uvádzajú štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), v roku 2014 bolo v okrese Hlohovec zaznamenaných 101 potratov, z toho v 48 prípadoch išlo o umelé prerušenie tehotenstva. Rok predtým potratilo 130 žien, až 68 umelo.

V Trnavskom kraji bolo v roku 2014 celkovo zaznamenaných 1 732 potratov a umelé prerušenie tehotenstva tu podstúpilo 774 žien, niektoré aj vo veľmi mladom veku. Podľa štatistík išlo v dvoch prípadoch o dievčatá do 14 rokov. Počet zákrokov u maloletých sa tak v kraji v porovnaní s rokom 2013 len nepatrne znížil, dieťa si vtedy nechali vziať tri maloleté dievčatá.

Čo sa týka celoslovenských údajov, NCZI zaznamenalo vlani viac než 15 600 potratov, čo je asi 22 percent predčasne ukončených tehotenstiev. Z toho umelé prerušenie tehotenstva podstúpilo asi 7 500 žien, čo je medziročný pokles o takmer 500 prípadov. „Klesá aj počet spontánnych potratov,“ informoval hovorca NCZI Peter Bubla. Tých bolo vlani viac než 5 000, čo je v porovnaní s rokom 2013 menej asi o 200. „Zvyšok do celkového počtu potratov tvoria mimomaternicové tehotenstvá, prípadne iné potraty,“ uviedol.

Najviac potratov na počet žien v reprodukčnom veku hlásili lekári v Nitrianskom, Banskobystrickom, Bratislavskom a Trnavskom kraji. Umelé prerušenie tehotenstva najčastejšie podstúpili ženy s trvalým bydliskom v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. „Najvyššiu spontánnu potratovosť sme evidovali v Bratislavskom a Prešovskom kraji,“ povedal Bubla.

Zdroj: NCZI / tasr Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM