Erik Bojničan Kultúra

Jedinečná výstava: Vlastivedné múzeum v Hlohovci otvára 13. komnatu!

Azda už každý Hlohovčan bol raz v živote vo Vlastivednom múzeu. Isté ale je, že tieto exponáty ešte nevidel skoro nik!

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná výstava: Vlastivedné múzeum v Hlohovci otvára 13. komnatu!
Zdroj: TASR

Vlastivedné múzeum v Hlohovci chystá naozaj jedinečnú výstavu. Návštevníci budú mať možnosť vidieť inak neprístupné exponáty. Viac nám priblížil riaditeľ múzea Jozef Urminský, podľa ktorého nápad na takúto výstavu prišiel v júni minulého roka, pri prezentácii Magnátskej šable grófa Erdődyho. „Dostal som otázku, či chceme sprístupniť niektoré zo zbierkových predmetov, ktoré sú v depozitoch. Je to taká 13. komnata, čo ľudia nevidia bežne v múzeu. Do depozitov sa človek nemôže bežne dostať, platia tam určité pravidlá vstupu z hľadiska ochrany a bezpečnosti,“ prezradil pre Hlohovec 24 riaditeľ múzea, ktorý dodáva, že vystavované predmety sú z depozitu, kde sú uložené zbierky staršej histórie.

„Sú to umelecko-historické predmety. Výstava je rozdelená do kategórií: historické hodiny, sakrálne umenie kresťanské a židovské, plastiky svätcov, výtvarné umenie a úžitkové predmety. K videniu je aj militária, teda chladné zbrane, predovšetkým turecké handžáre ale aj pušky a pištole z 18. a 19. storočia,“ upresňuje Urminský.

Tieto predmety sa podľa riaditeľa veľmi málo objavujú na výstavách a spravidla sú trvalo uzatvorené iba v depozite a používajú sa najviac na študijné účely. „Výstava by mohla byť pre ľudí zaujímavá z dôvodu že tieto predmety len tak ľahko neuvidia,“ dodáva na záver Urminský.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM