Webnoviny - Rôzne

Jaslovské Bohunice majú nové sirény Pavian

Nový systém varovania a vyrozumenia obyvateľov v okolí Jaslovských Bohuníc uviedli do prevádzky Slovenské elektrárne, prevádzkovateľ jadrovej elektrárne V-2.

V prípade mimoriadnej udalosti v elektrárni sa rozoznie 330 elektronických sirén v okruhu 21 kilometrov a ďalších 35 priamo v elektrárni.

O informovanie primátorov, starostov, predstaviteľov štátnej správy a riaditeľov veľkých firiem sa postará 950 prenosných pagerov. ,,Najväčšou výhodou nového systému je možnosť doplniť zvuk sirén aj o následné slovné hlásenie, ktoré umožní podať potrebné informácie pre obyvateľov. Ďalšou výhodou je schopnosť pracovať aj pri výpadku elektrickej energie až 72 hodín,“ povedal riaditeľ jadrovej elektrárne V-2 Milan Molnár.

Sirény Pavian nahradia staré

Staré sirény dokázali reprodukovať len stály alebo kolísavý tón, bez možnosti doplnkového hlásenia. Situácia zo 17. augusta minulého roka, keď ľudia dlhé minúty čakali na vysvetlenie poplachu, o ktorom nemohli vedieť, že je falošný, by sa tak už nemala opakovať.

Sirény Pavian možno spúšťať aj lokálne alebo individuálne, čo je možné využiť napríklad pri povodniach alebo iných miestnych ohrozeniach obyvateľov.

Primátori a starostovia však potrebujú na individuálne použitie sirén súhlas dispečingu. Nové sirény pokrývajú 124 miest a obcí v okolí Jaslovských Bohuníc, ich hlasné skúšky sa budú robiť len dvakrát v roku, staré sirény boli skúšané každý mesiac.

Celý varovací a vyrozumievací systém je riadený z hlavného dispečingu, v prípade potreby je možné prevziať riadenie v záložnom dispečingu. Systém je napojený na monitoring najdôležitejších technologických parametrov elektrárne, jeho spustenie však musí odsúhlasiť pracovník dispečingu.

Slovenské elektrárne investovali do nového systému podľa Molnára 11 miliónov eur, dodávateľom systému bola spoločnosť Telegrafia. Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektrickej energie na Slovensku. Jej hlavným akcionárom je spoločnosť Enel, zvyšných 34 percent akcií vlastní Fond národného majetku. Až 64,5 percenta vyrobenej elektrickej energie pochádza z jadrových zdrojov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM