BTW Od Vás Správy

Jana bola éterická, žila tak, ako písala. Život videla všade a vo všetkom!

Najskôr bola jej žiačkou, po rokoch dôvernou priateľkou. Kristína Nemcová spomína, akým človekom v skutočnosti bola Jana Štefánia Kuzmová.

Ilustračný obrázok k článku Jana bola éterická, žila tak, ako písala. Život videla všade a vo všetkom!
Zdroj: Kristína Nemcová

Jana Štefánia Kuzmová bola podľa Kristíny Nemcovej, s ktorou ju spájalo hlboké priateľstvo, v prvom rade umelkyňa.

„Doslova,“ upresnila Nemcová. „Okrem uznávaných, brilantných poetických diel mala vždy doma organizovaný neporiadok, za ktorý sa ospravedlňovala, no nechcela ho meniť. Presne vedela, kde čo je,“ začala spomínať na Janu Štefániu Kuzmovú.

Bola to veľká bojovnica

V posledných rokoch ju trápila porucha zraku. Nevedela sa s ňou vyrovnať, pretože knihy boli jej život a čítať potrebovala každý jeden deň. Možno to vždy nepotrebovala kvôli práci, ale potrebovala to jej duša ako potravu. Chvíľu aj bola smutná, no pár týždňov od diagnózy už mala doma prístroj s obrovskou lupou, ktorý jej problém vyriešil. A aj napriek problému s koordináciou nemala problém vybrať sa do mesta, či dokonca cudzieho mesta sama.

Bola hanblivá

Jana sa nikdy nechválila. Ak aj veľmi so mnou chcela zdieľať svoju radosť z úspechu, muselo to byť niečo naozaj výnimočné a kým mi to dokázala povedať, prešla asi desiatimi obkľukami a musela som byť naozaj vnímavá, aby som sa dovtípila, že sa vlastne chce podeliť so svojou radosťou z úspechu. Osobné úspechy pritom zažívala. Ale muselo to byť niečo naozaj veľké, ak sa Jana Štefánia Kuzmová rozhodla s tým vyjsť na svetlo sveta.

Nikdy nechcela peniaze

No sama ich dávala. Každý musí z niečoho žiť a Jana ako učiteľka na polovičný úväzok rovnako. Napriek tomu si za svoje hodiny či služby nikdy nechcela zobrať peniaze alebo peniaze navyše. Problém jej robila už aj drobná pozornosť, za ktorú však v kútiku duše bola veľmi vďačná. Dávalo jej to pocit, že je milovaná.

Napriek svojej filozofii o peniazoch nemala na seba a okolie rovnaký meter. Raz si dala u mňa strojom napísané texty prepísať do počítačového formátu. Mala som to hotové asi za tri hodiny. Podala mi za to 20 eur a vtedy sme sa prvý raz a aj jediný raz pohádali, lebo som si ich odmietla vziať. Je to smiešne, pretože sama venovala deťom, aj mne, hodiny navyše, za ktoré nikdy nič nechcela.

Nevedela sa brániť

Voči Jane malo mnoho ľudí predsudky. Jej dobrosrdečnosť mnohí brali ako slabosť a neraz sa stala obeťou podvodu. Znášala to ťažko. Aby bojovala za svoju tvorbu a práva, potrebovala vždy posmeliť a kým to v sebe spracovala a začala sa opäť stavať na nohy a konať, trvalo to aj pár mesiacov či dokonca rokov.

Bola éterická

Tak ako písala, aj žila. Život videla všade a vo všetkom. Bolo na nej aj čosi, čo nikdy nedokážem vysvetliť. Veľakrát sa stalo, že sa mi zdôverila so snom, ktorého scenár sa chvíľu na to naozaj odohral. Jana mala veľmi silne rozvinutú intuíciu a bola obdarovaná šiestym zmyslom. Vedela predvídať.

Milovala módu

Naozaj nerozumiem tomu, kde všetky tie veci vo svojom malom byte mala, no vždy, keď som ju prišla navštíviť, mala na sebe iný outfit. A to nemyslím len taký obyčajný, domáci. Väčšinou to boli šaty doplnené vkusným doplnkom, legíny s topom, štucne, chlpaté ponožky. Nič spolu farebne neladilo, no zároveň to vyzeralo tak veľmi cool, umelecky, že to celé podčiarklo jej osobnosť.

Rozdávala lásku

Jana Štefánia Kuzmová bola veľmi rozhľadeným vzdelaným človek na úrovni. Mala v sebe toľko lásky, že sa z nej ušlo každému dieťaťu, ktoré kedy učila. Milovala svoju dcéru aj vnučky, ktoré žijú už dlho v Anglicku a často jej veľmi chýbali. Niekedy sa cítila sama a mávala z toho migrény, no potom šla s priateľkami do mesta na kávu či ony k nej a bolo jej lepšie.

Nikdy sa nesťažovala

Mala dotykový smartfón a vedela robiť s počítačom na veľmi dobrej úrovni. Mesiac pred smrťou mi nesmelo povedala, že má odložené peniaze na svoj pohreb, no veľmi túži ísť toto leto k moru. Zasmiala som sa, že nech sa stará o seba, kým je tu. A keď tu, nedajbože, raz nebude, tak sa o všetko postará jej okolie. Tak vzala peniaze a šla. Bola veľmi šťastná, že sa jej to podarilo.

To však ešte nevedela, že to bola jej posledná dovolenka.

Posledná rozlúčka

Prítomnosť Jany Štefánie Kuzmovej zostane v spomienkach Hlohovčanov navždy. Pri spomienkach na ňu sa zídeme v piatok 28. augusta o 17:00 hod. v Zámockej záhrade v Hlohovci. Pohreb bude v jej rodnej obci Raková v sobotu 29. augusta o 13:00 hod.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM