Rôzne

Hvezdáreň ponúka nočné pozorovanie Perzeíd s výkladom: Nezabudnite si karimatku

V exteriéri Hvezdárne a planetária M.R. Štefánika v Hlohovci sa uskutoční verejné pozorovanie meteorického roja Perzeíd. Chýbať nebude zaujímavý výklad.

Ilustračný obrázok k článku Hvezdáreň ponúka nočné pozorovanie Perzeíd s výkladom: Nezabudnite si karimatku
Zdroj: Rastislav Búgel

Na nočné pozorovanie Perzeíd pozýva vo štvrtok 12. augusta verejnosť hlohovská Hvezdáreň a planetárium, nesúca meno Milana Rastislava Štefánika.

Od 21.00 h môžu záujemcovia v jej exteriéri sledovať meteorický roj s výkladom Petra Habaja.

Účastníci pozorovania by mali mať so sebou karimatku, informuje o tom hvezdáreň na svojom webe.

Program hvezdárne

Podujatia tohto druhu patria medzi pravidelné aktivity hvezdárne. V auguste má v programe pre nádejných hvezdárov a ich rodičov Kamilkine dobrodružstvá s Malým Princom o slnečnej sústave (14. 8.) a na 27. augusta deň otvorených dverí.

Ponúkne prehliadku hvezdárne a jej prístrojového vybavenia, odborné pozorovacie programy v oblasti premenných hviezd, slnečnej astronómie, medziplanetárnej hmoty a rádioastronómie.

Program v planetáriu bude variovaný podľa veku návštevníkov a nebude chýbať ani beseda k témam astronómie, astrofyziky a kozmonautiky.

Prečítajte si tiež

Hvezdáreň a planetárium v Hlohovci ročne navštívi okolo 20 000 ľudí. Jej vznik ovplyvnil veľký úspech ľudstva v roku 1957 – vypustenie prvej umelej družice Zeme.

Štrnásť rokov fungovalo zariadenie vďaka dobrovoľníkom, v roku 1972 sa stala krajskou hvezdárňou pre bývalý Západoslovenský kraj a o trinásť rokov neskôr sa začalo s výstavbou planetária.

Najväčší na Slovensku

Observatórium má k dispozícii kvalitnú prístrojovú techniku, patrí k nej aj druhý najväčší ďalekohľad na Slovensku. Rozsiahla batéria prístrojov sa využíva pri pozorovaniach v rámci popularizačnej a vedeckej činnosti.

Pri hvezdárni svoju činnosť rozvíja Slovenská astronomická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied, zriaďovateľom je v súčasnosti Trnavský samosprávny kraj.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM