Erik Bojničan Rôzne

Hostil cisára i problémovu mládež: Hlohovský zámok sa stal strašiakom mesta, pomaly ale mení svoju tvár

Šľachtické sídlo, ktoré navštívil aj cisár, výchovný ústav pre mládež a chátrajúci strašiak nad mestom. Reč je o zámku v Hlohovci, ktorý toho zažil skutočne až-až.

Ilustračný obrázok k článku Hostil cisára i problémovu mládež: Hlohovský zámok sa stal strašiakom mesta, pomaly ale mení svoju tvár
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Zámok v Hlohovci je skutočnou dominantou týčiacou sa nad našim mestom. Za dobu svojej existencii toho však prežil skutočne dosť. Tešil sa vzácnym návštevám za čias svojho rozkvetu, no jeho osud bol nie vždy veselý a na dlhé roky sa stal takpovediac strašiakom mesta.

Od návštevy cisára k strašiaku mesta

V roku 1720, ako uvádza mesto Hlohovec, sa stala majiteľom Hlohovského hradu aj celého panstva zemepanská rodina Erdődy, vďaka ktorej hrad stráca svoj charakter bývalej pevnosti – starý a zanedbaný hrad prestaval Jozef Erdődy (najvýznamnejší clen rodu) v rokoch 1790 – 1800 na moderný reprezentačný zámok. Interiér bol zariadený empírovým nábytkom a steny miestnosti pokryté empírovými maľbami. V časoch jeho najväčšej slávy pri príležitosti otvorenia Empírového divadla v roku 1802 navštívil Hlohovec cisár František II.

Erdődyovci sídlili na zámku do roku 1945. Zámok sa po ich odchode určitý čas využíval pre armádu a za minulého režimu od roku 1951 slúžil ako výchovný ústav pre mládež. Tento účel plnil až do 90. rokov. Po tom, čo sa ústav presťahoval, zámok začal chátrať a stával sa z neho strašiak mesta.

Viacerí záujemcovia a nová nádej

Po odsťahovaní sa chovancov ústavu sa našlo viacero záujemcov. Na prelome storočí, prejavilo o zámok záujem napríklad Aristokratické združenie Slovenska a minulý rok sa stal v Hlohovci horúcou témou zámer investora vybudovať na zámku luxusný hotel. Zámer však nevyšiel.

Prečítajte si: Luxusný hotel na hlohoveckom zámku zatiaľ nebude, investor od zámeru odstúpil: Aké sú dôvody?

Novou nádejou pre hlohovský zámok sa stalo Občianske združenie Zámok Hlohovec. To prevzalo iniciatívu ohľadom dominanty mesta v roku 2013. Odvtedy sa na zámku spravilo mnoho práce. Samotní členovia OZ spolu s nadšencami dobrovoľníckej práce uskutočnili množstvo verejných brigád a niektoré časti zámku prešli rekonštrukciou. V ostatnom čase sa OZ Zámok Hlohovec stalo na zámku nájomcom.

Prečítajte si: Novinka ohľadom zámku v Hlohovci: Poslanci odklepli prenájom dominanty mesta

Čo bude ďalej?

Ako uviedla referentka pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy mesta Hlohovec Zuzana Hrinková Siebenstichová, schválený prenájom zámku Občianskemu združeniu Zámok Hlohovec však neznamená koniec záchranných a rekonštrukčných prác zo strany mesta. Mesto Hlohovec v súčasnosti rekonštruuje celú strechu zámku v hodnote cca 400 000 €.

Prečítajte si: Hlohovčanovi sa podarili urobiť parádne zábery: Rekonštrukcia na zámku z vtáčej perspektívy!

„Plánujeme tiež doriešiť odvodnenie múru a statiku bastionu tak, aby bol celý objekt zo stavebno-technického hľadiska stabilizovaný. Následne mesto Hlohovec pripraví vlastný plán revitalizácie celého areálu,“ uviedla ďalej Hrinková Siebenstichová, podľa ktorej tak vznikne časový priestor na hľadanie možností externého financovania obnovy zámku a priľahlého areálu, či na rokovania s prípadnými ďalšími investormi.

Mesto Hlohovec podľa informácií z radnice rieši v spolupráci s Vlastivedným múzeom aj možnosť získania dotácie na rekonštrukciu objektu jazdiarne, ktorú múzeum využíva ako depozitár.

Zámok v Hlohovci spomína na zašlú slávu: Na jeho záchrane sa však pracuje
5
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM