Erik Bojničan Rôzne

História spätá s Hlohoveckým zámkom ožije: Tajomná prehliadka odhalí osud kráľovnej čarodejníc!

História, ktorá sa odohrávala na hlohoveckom zámku opäť ožije. Môžete sa vydať na cestu po stopách kráľovnej čarodejníc.

Ilustračný obrázok k článku História spätá s Hlohoveckým zámkom ožije: Tajomná prehliadka odhalí osud kráľovnej čarodejníc!
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Ozveny zabudnutých nárekov, tak znie názov podujatia, ktoré sa v Hlohovci chystá už sobotu 29. októbra 2016. Návštevníci sa môžu tešiť na nevšedno-tajomné a strašidelno-dobrodružné dramatizované predstavenie „Šintavskej bosorky“ Anny Rosiny Listiusovej v podaní spoločnosti Fringia. Anna Rosina Listiusová, prezývaná aj kráľovná čarodejníc je úzko spätá aj s našim mestom.

Prečítajte si: V OBRAZOCH: Leopoldov zažil veľkolepú slávnosť pomenovania brán a bášt

Ako uvádza autor scenára Marián Kamenčík, spoločnosť Fringia predvedie dramatizovaný príbeh zo života Anny Rosiny Listiusovej v priestoroch zámockej záhrady. Pôjde o šesť scén na rôznych miestach. Všetko sa začne honosnou svadbou mladej Anny so Stanislavom Thurzom, ktorá bude prebiehať v priestoroch filagórie.

„Odtiaľ začne aj naše putovanie po stopách jej pohnutého života. Ďalšie scény priblížia, ako sa v nej zrodil krvilačný pud a túžba po bosoráckych krutostiach. Potom navštívime panskú plesovú zábavu s dobovými tancami, hudbou i pokrmami. Dobre naladení vstúpime do spoločnosti S. Thurzu a jeho spoločníkov, ktorí sa vrátili práve z poľovačky a hodnotia svoje trofeje, ba ukážu aj niečo z obratnosti pri narábaní zbraňou,“ vysvetlil Kamenčík.

Pivničné priestory, ako ďalej prezradil poslúžia ako dokonalá kulisa ukážky krutosti pri tortúre, ktorú vykonáva bosorácka Anna s pomocníkmi na mužských i ženských obetiach. Osud Anninej krvilačnosti bude spečatený záverečným súdnym procesom. Scény sa budú odohrávať v areáli zámockej záhrady v blízkosti zámku. Okrem spomínanej filagórie to bude empírové divadlo, pivnice spoločnosti Golguz a priestory koniarne.

Keďže Listiusová ako manželka S. Thurzu prežila časť svojho života na Hlohovskom zámku, bude predstavenie spojené práve s týmto historickým priestorom. „Síce všetky prezentované udalosti sa neodohrali priamo v Hlohovci, no chceme podať divákovi ucelený pohľad na jej život na jednom z miest, kde sa zdržiavala. Predvedenie jednotlivých scén skupinami hercov bude ilustrovať dobový život na panskom dvore,“ uvádza ďalej občianske združenie, podľa ktorého podujatím sa autentizujú historické okolnosti života na zámku a osudy jeho obyvateľov, pričom ich poznanie sa atraktivizuje práve voľbou zaujímavého historického príbehu.

Prečítajte si: Zavíta k nám discgolfová elita: Hlohovec bude hostiť majstrovstvá Slovenska

Vstupy na podujatie Ozveny zabudnutých nárekov sú organizované každú hodinu a pol od 11:00 do 21:30. Maximálny počet na jeden vstup je 40. V Hlohovci si lístky viete zakúpiť na konkrétnu hodinu priamo vo Vlastivednom múzeu, tie budú k dispozícii od 10. októbra.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Originálne podujatie na Hlohovskom zámku predstaví život kráľovnej čarodejníc
5
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM