Klaudia Goncalves Kultúra Rôzne Správy

Hlohovský rodák svetového významu: Dezider Castiglione by oslávil 94. narodeniny

Slávny maliar Dezider Castiglione pôvodom z Hlohovca patrí medzi významné osobnosti nielen lokálnej, ale i svetovej umeleckej scény. V týchto dňoch si pripomíname výročie jeho narodenia.

Ilustračný obrázok k článku Hlohovský rodák svetového významu: Dezider Castiglione by oslávil 94. narodeniny
Zdroj: Mesto Hlohovec

Dezider Castiglione sa narodil v Hlohovci matke Helene a otcovi Deziderovi 26. novembra 1924. “Okrem troch krstných mien, ako bolo v rodine zvykom, dostal do vienka aj všestranný a pisateľský talent, čo vo svojom plodnom živote aj naplno zúročil,” uviedol Jozef Urminský, riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci v publikácii o tomto hlohovskom rodákovi Zvečnené v kameni a skle.

Dezider Castiglione vyštudoval v rokoch 1945 – 1948 Oddelenie kreslenia a maľovania Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave, po zriadení Vysokej školy výtvarných umení tam pracoval v rokoch 1949 – 1953 ako asistent profesora Jána Murdocha. Ako prvý na Slovensku realizoval sklobetónovú techniku a ako jeden z prvých uplatnil techniku sklenenej mozaiky. V rokoch 1977 – 1979 viedol Oddelenie monumentálneho maliarstva na VŠVU.

Počas svojho života uskutočnil Castiglione tri samostatné výstavy, dve v Bratislave (1974, 1993) a jednu v Trnave(1993).

Do dejín výtvarného umenia sa zapísal najmä svojou monumentálno-dekoratívnou tvorbou v architektúre. Jeho diela môžete vidieť v okolitých mestách, v Piešťanoch zrealizoval nástennú maľbu Odpočinok v interiéri železničnej stanice, vo Vrbovom je autorom Sklobetónovej kompozície v bývalom závodnom klube ROH, v Trnave jeho stopy nájdete v Gynekologicko-pôrodníckom pavilóne v nemocnici, kde zrealizoval kamennú mozaiku fontány, v Galante je jeho dielom sklenená mozaika v poliklinike, v Nitre nesie jeho stopy fasáda internátu bývalej VŠP. V Hlohovci sa jednou z jeho mozaík môže pýšiť Viecha jašter na Starej hore.

Rodný dom Dezidera Castiglioneho sa nachádza na ulici M.R. Štefánika.

Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM