Erik Bojničan Samospráva

Hlohovskí psíčkari, viete o nich? Nové pravidlá, ktoré schválil mestský parlament

Kam v Hlohovci so psom nemôžete a kde je naopak povolený jeho voľný pohyb? Naštudujte si prehľad schválených noviniek, ktoré by nemali psíčkarom ujsť.

Ilustračný obrázok k článku Hlohovskí psíčkari, viete o nich? Nové pravidlá, ktoré schválil mestský parlament
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Počas štvrtkového rokovania mestského zastupiteľstva v Hlohovci sa poslanci venovali aj téme psov v meste. Odsúhlasili nové všeobecne záväzné nariadenie, ktorým sa ustanovujú podrobnosti súvisiace s držaním psov na území mesta Hlohovec. Na čo si dať pozor?

Ako to je s voľným pohybom psov?

Ako je zadefinované v novom všeobecne záväznom nariadení mesta Hlohovec, v katastrálnom území mesta je voľný pohyb psov zakázaný na všetkých verejných priestranstvách nachádzajúcich sa v intraviláne mesta. „Miestom pre voľný pohyb psov je „Výbeh pre psov“, ktorý je označený, oplotený do výšky 125 cm a situovanie výbehu pre psov je zverejnené na webovom sídle mesta,“ uvádza sa v tomto nariadení.

Vodiť psa na verejnom priestranstve v intraviláne mesta je, podľa schváleného nariadenia možné s vôdzkou, bezpečne pripevnenou na obojku alebo prsnom postroji, pričom pevnosť vôdzky a jej dĺžka musia byť primerané, aby držiteľ psa mohol psa ovládať v každej situácii. Podľa tohto všeobecne záväzného nariadenia je aj zakázané ponechanie psa uviazaného k predmetu pevne spojeného s pozemkom bez dozoru držiteľa psa na verejných priestranstvách.

Zdroj: TASR

Budú kontroly

K téme kontroly dodržiavania nových pravidiel sa vyjadril aj primátor mesta Miroslav Kollár. „Máme nové všeobecne záväzné nariadenie práve preto, aby sme mali lepšiu oporu pre príslušníkov mestskej polície, aby to mohli kontrolovať. Je to jedna z vecí, na ktorej budem trvať, aby si to mestskí policajti všímali viac,“ povedal primátor.

„Aj preto to máme zadefinované tak, že v intraviláne mesta iba na vôdzke, aby neboli debaty, kto môže, kto nemôže a kto môže voľne, kto nemôže voľne,“ vyslovil sa M. Kollár.

Na tieto miesta nesmú

Všeobecne záväzné nariadenie upravuje aj vymedzenie miest so zákazom vstupu so psom. So svojim štvornohým miláčikom podľa tohto nariadenia nesmiete na detské ihriská a vstup so psom je taktiež zakázaný v objektoch verejnej správy, školských, zdravotníckych, sociálnych, športových a kultúrnych zariadeniach, cintorínoch a na pietnych miestach a kúpaliskách.

Ten, kto psa vedie na verejných priestranstvách nachádzajúcich sa v intraviláne mesta, je podľa tohto nariadenia povinný bezodkladne pozbierať psie výkaly do plastového vrecka alebo iného vhodného obalu a tento uložiť do určených zberných nádob. Ako je vysvetlené v schválenom dokumente, v psom výbehu do zberných nádob na tento účel určených a pri pohybe na verejných priestranstvách mesta do najbližšej zbernej nádoby na zmesový komunálny odpad.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM