BTW Správy Samospráva

Hlohovskí poslanci pomohli agroturistike. Stačilo zmeniť územný plán

Lokalita Dlhé diely doteraz slúžila preprave tovarov a skladom. Odteraz lokalitu čakajú príjemné zmeny.

Ilustračný obrázok k článku Hlohovskí poslanci pomohli agroturistike. Stačilo zmeniť územný plán
Zdroj: TASR

Až doteraz nemohla farma Hošták ďalej rozvíjať svoju činnosť v prospech vidieckeho turizmu. Po zmene územného plánu na augustovom zasadnutí zastupiteľstva je všetko inak. Vďaka zmene územného plánu sa tam čoskoro rozvinie agroturistika a spracovanie bioodpadu.

Bude hlohovská ZOO?

Farma sa chovu domácich zvierat venuje už takmer tri desaťročia, avšak ďalej chce podľa konateľa spoločnosti BP AGRO-CENTRUM s.r.o. Petra Butyku otvoriť areál verejnosti.

Jeho víziou je zriadiť kontaktnú zoologickú záhradu so zázemím a napojiť ho na mestom zamýšľanú lokalitu oddychu a rekreácie.

„Počty zvierat znížime, nebudú primárne na chov. Chceme, aby mestské deti videli, ako vyzerajú ovce, hydina, kone, poníky. K tomu pribudne reštaurácia a možnosť ubytovania, detské ihrisko, možnosť jazdenia na koňoch,“ uviedol Butyka.

Pripravovaná zoologická záhrada, má byť vzdialená dva kilometre od mesta v smere na obec Koplotovce. Práce sú už rozbehnuté, otvoriť by chceli nasledujúce leto.

Recyklácia bio-odpadu

V druhej, oddelenej časti 1,5 hektárovej lokality, bude spoločnosť pokračovať v spracúvaní kuchynského odpadu. Tomu sa venuje už od roku 2001 a ročne je schopný spracovať zhruba 800 ton. „Zásobuje nás ním 63 dodávateľov – všetky školy a škôlky z Hlohovca, kúpele v Piešťanoch i leopoldovská väznica,“ dodal konateľ.

Butyka predpokladá, že záujem o službu bude v súvislosti s povinnosťou zberu a spracovávania bioodpadu od roku 2021 stúpať.

„Máme kapacitu obslúžiť celé mesto Hlohovec. Záležať, samozrejme, bude od množstva vyprodukovaného odpadu,“ uviedol Butyka. Spoločnosť zvyšky z kuchýň používa na produkciu kompostu a do odpadu pridáva hnoj z vlastných stajní. Hospodárske zvieratá si preto chce ponechať v takom objeme, aby ich hnoj postačoval na vyrobený kompost.

Titulná fotografia je ilustračná.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM