Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Hlohovské projekty uspeli: Získajú podporu z krajského participatívneho rozpočtu

V prvom krajskom participatívnom rozpočte dostalo podporu 56 projektov, v meste Hlohovec získajú finančnú podporu tri projekty, v hlohovskom okrese až štyri.

Ilustračný obrázok k článku Hlohovské projekty uspeli: Získajú podporu z krajského participatívneho rozpočtu
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Spolu 17 463 hlasujúcich rozhodlo o osude 89 projektov prvého ročníka participatívneho rozpočtu (PR) Trnavského samosprávneho kraja (TTSK). Svojimi celkovými 55 379 hlasmi v májovom elektronickom hlasovaní rozhodli, že finančnú podporu dostane 56 z nich vo všetkých siedmich okresoch kraja.

TTSK vyčlenil pre úvodný ročník sumu 250 000 eur, ktorá bola podľa veľkosti rozdelená do jednotlivých regiónov.

20-tisíc pre okres Hlohovec

V pilotnom ročníku Participatívneho rozpočtu Trnavskej župy bolo pre okres Hlohovec vyčlenených 20 tisíc eur. „Celkovo nám bolo zaslaných 10 projektov, z ktorých charakter participatívneho rozpočtu splnilo 7. Predkladatelia týchto projektov žiadali o sumu vyše 31 tisíc eur,“ uviedla župa na webovej stránke Tvoríme kraj

V okrese Hlohovec umožní finančný objem zatiaľ realizáciu štyroch projektov – Poškoláka, meSTO stromov, Komunitu bez odpadu a Penaltový kráľ.

„V okrese Hlohovec bolo do participatívneho rozpočtu prihlásených 7 projektov, z ktorých prvé 4 získali potrebné financie na ich uskutočnenie. Prvý sa umiestnil projekt občianskeho združenia Podarujme radosť s názvom “POŠKOLÁK“, ako druhý skončil „meSTO stromov“, s ktorého myšlienkou prišiel Richard Bojničan. Tretím víťazným projektom, ktorý sa v našom meste uskutoční je „Komunita bez odpadu“ od občianskeho združenia SAMARIA. Celkovo si víťazné projekty v okrese Hlohovec rozdelia 17 270 €,“ informovala radnica na sociálnej sieti.

V okrese Piešťany je to sedem úspešných projektov. „Najviac hlasov dostal Piknik Park Sĺňava, obyvatelia hlasovali aj za workshop Voda nad zlato či za Návrat beachvolejbalu do starých Piešťan,“ uviedla Kosírová.

Kosírová uviedla, že úvodný ročník participatívneho rozpočtu hodnotia veľmi pozitívne. „Viac ako 17 000 hlasujúcich je pre pilotný ročník úspechom. Obyvatelia kraja sa s konceptom participatívneho rozpočtu ešte len zoznamujú, ale všetci to zvládli výborne. To, že niektoré projekty skončili "pod čiarou“ neznamená, že boli horšie. Ale vyčlenená suma pre jednotlivé okresy jednoducho nepustí. Veríme, že v ďalšom ročníku, ktorý pomaly začíname pripravovať, sa zapojí ešte viac obyvateľov nášho kraja či už v podobe predložených projektov, alebo hlasovania," dodala. Výsledky hlasovania sú na webe tvorimekraj.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM