Erik Bojničan Rôzne

Hlohovecké mlyny na Váhu: Príbeh jednej éry v našom meste zachytený perom kronikára

Len tí skôr narodení si spomínajú na časy, keď pohľad na mesto od šulekovskej strany Váhu dotvárali riečne mlyny. Mladší Hlohovčania ich už poznajú len z rozprávania a pri pohľade na nízku hladinu vody premýšľajú o tom, či pozostatky, ktoré sa vynárajú patria práve im. Aký bol ich príbeh?

Ilustračný obrázok k článku Hlohovecké mlyny na Váhu: Príbeh jednej éry v našom meste zachytený perom kronikára
Zdroj: Dnes24.sk

Po dlhé desaťročia sa prevádzalo u nás mletie obilovín v malých riečnych mlynoch na Váhu. Počas dní, keď je nízka hladina je možno ich pozostatky vidieť do dnešných dní, aj keď už viac ako pol storočia na svojom mieste nestoja. Aký bol ich príbeh?

„Boli to mlynky, ktorých kolesá boli poháňané spodnou vodou. Pred prvou svetovou vojnou u nás na Váhu bolo až 17 takých mlynov na lacnú pohonnú energiu,“ vysvetľuje kronikár v mestskej kronike.

Ťažké časy v závere vojny

Neskôr sa podľa neho objavil Michalský mlyn na Pažiti a mlynov na Váhu ubudlo na polovicu. „Podľa výpovedi bývalého mlynára Antona Hamerlu, dňa 30. marca 1945 vydalo veliteľstvo nemeckej posádky v Hlohovci rozkaz miestnym mlynárom, že do 14. hod. tohto dňa musia byť mlyny na Váhu odstránené, inak budú potopené. A. Hamerla a Michal Kopány navŕtali diery v hajovoch mlynov a sami si ich v plytkej vode potopili,“ uvádza kronikár.

Nemci podľa dobového zápisu prišli, videli mlyny potopené a odišli nižšie, kde potopili 6 iných mlynov. „Po prechode vojnových operácií A. Hamerla dal svoj mlyn do prevádzky, keďže voda upadla, diery v hajovoch zapchal, vodu z nich povylieval a mlyn bol schopný prevádzky,“ píše ďalej kronikár, podľa ktorého tak zostali dva mlyny a neskôr pribudol aj tretí.

Koniec jednej éry

Emil Julény svoj mlyn podľa kronikára previezol pod Jalšové, kde ho zložil z člnov a postavil s mlecími strojmi k hradskej do Piešťan a druhý mlyn sa dostal do Sasinkova. „Mlyny Kopányho a Hamerlu museli byť na príkaz správy regulácie Váhu rozobrané a z Váhu odstránené. Kopányho mlyn bol rozobraný v r. 1948 a Hamerlov v r. 1949, čím skončila éra mlynov na Váhu v Hlohovci,“ dodáva kronikár.

Môže vás zaujímať:

Výnimočná stavba hlohoveckého mosta: Fakty z našej kroniky a ktorých vie málokto!

Takto pred viac ako polstoročím stavali ropovod: Unikátne ARCHÍVNE ZÁBERY z nášho okresu

Otestujte sa: Ulice Hlohovca za éry kosáku a kladiva, spomeniete si ešte na ich názvy?

Engelsova, Malinovského… aj také boli názvy Hlohoveckých ulíc: Jedna z nich ale vyčnieva z radu!

Zaručene na vás doľahne nostalgia: 5 detských hier, ktoré ste sa kedysi v Hlohovci hrávali možno aj vy

DÁTUMY, na ktoré môžeme byť právom hrdí: Viete kedy prišiel do Hlohovca prvý vlak, či kedy sa tu začalo variť pivo?

Zábavy, živá hudba a dobré jedlo: Slávne podniky, v ktorých sa Hlohovčania za socíku vedeli baviť

Mliečny bar a ďalšie… 3 legendárne obchody zo socíku, ktoré sme navštevovali v Hlohovci

Hlohovčanov zasiahla nostalgická vlna, takto si pamätáme na socíkovské obchody: V spomienkach nechýba ani knedľa z Kriváňu!

Foto: Kronika mesta Hlohovec

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM