Klaudia Goncalves Samospráva

Hlohovec už nie je v provizóriu: Poslanci schválili rozpočet

Poslanci Mestského zastupiteľstva na poslednom zasadnutí schválili programový rozpočet mesta Hlohovec. Znamená to, že je koniec rozpočtového provizória.

Ilustračný obrázok k článku Hlohovec už nie je v provizóriu: Poslanci schválili rozpočet
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk

Na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva, ktoré sa konalo v priestoroch hotela Jeleň dňa 14. februára 2019, poslanecký zbor opätovne rokoval o rozpočte mesta na rok 2019. V decembri 2018 sa rozpočet nepodarilo schváliť, nakoľko poslanci z platformy Hlohovec – sila spolupráce po nájdení chyby v rozpočte žiadali viac času na jeho podrobné preštudovanie a zapracovanie prípadných pozmeňujúcich návrhov.

Novozvolení poslanci požadovali okrem iného napr. zrušenie položky externých právnych služieb, zrušenie prideľovania dotácií na energie do Športovej haly, zrušenie platenej služby Monitoring médií. Výhrady mali aj voči ďalším investíciám do Zámku Hlohovec.

Po rozsiahlej diskusii, v ktorej primátor mesta obhajoval jednotlivé položky rozpočtu, ku ktorým mali výhrady novozvolení poslanci, bol nakoniec návrh rozpočtu mesta Hlohovec na rok 2019 schválený ako prebytkový vo výške 47 624 eur, pričom príjmy sú vo výške viac ako 24,50 milióna eur a výdavky vyše 24,45 milióna eur. Rozpočet schválili poslanci pomerom hlasov 10/5.

„Do konečného návrhu rozpočtu boli zapracované takmer dve tretiny pripomienok (z hľadiska objemu financií) poslancom zo zoskupenia Sila spolupráce. Ďakujem všetkým 10 poslancom za to, že podporili rozpočet a skončilo rozpočtové provizórium, ktoré komplikovalo život mnohým rozpočtovým organizáciám, najmä školám. Som pripravený ďalej spolupracovať aj s tou 5, s ktorou sme sa na rozpočte nezhodli a hovoriť spolu o prioritách v rozvoji mesta vychádzajúc z platného Programu rozvoja mesta,“ uviedol Primátor Kollár na svojej oficiálnej facebookovej stránke.

Realizovať sa budú aj plánované investičné akcie, napr. rekonštrukcia múru a schodov na Námestí sv. Michala, výstavba stojísk pre polopodzemné kontajnery, rekonštrukcia vnútrobloku Sihoť či rekonštrukcie školských budov.

Prostriedky na ich realizáciu budú čerpané z Rezervného fondu mesta, do ktorého poslanci schválili zaradenie prostriedkov vo výške 877 280 eur.

Poslanecký zbor schválil tiež víťazné kandidátky na posty konateľov mestských spoločností. Post konateľa Vodárenskej spoločnosti bude zastávať Mgr. Monika Budaiová zo Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti Nitra a do vedenia Mestskej polikliniky sa postaví Ing. Mariana Páleníková, ktorá naposledy pôsobila ako prednostka v Dubnici nad Váhom.

Foto: ilustračné

Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM