han Samospráva

Hlohovec má nového kontrolóra: V tajnom hlasovaní dostal hlas aj od svojej manželky!

Za nového hlavného kontrolóra mesta Hlohovec zvolili poslanci mestského zastupiteľstva Petra Marona.

Ilustračný obrázok k článku Hlohovec má nového kontrolóra: V tajnom hlasovaní dostal hlas aj od svojej manželky!
Zdroj: Mesto Hlohovec

Na piatkovom (16. 4.) zasadnutí získal v druhom kole tajnej voľby deväť hlasov, jeho protikandidátka osem. Na voľbe sa zúčastnila aj jeho manželka, poslankyňa, ktorá v zmysle zákona na začiatku schôdze priznala osobný záujem, na hlasovaní sa však zúčastnila.

O post hlavného kontrolóra sa uchádzalo po splnení všetkých požiadaviek päť uchádzačov. Každý dostal desať minút na predstavenie, potom kandidáti odpovedali na otázky pléna. Novozvolený kontrolór dostal oproti iným kandidátom najviac poslaneckých otázok.

Kto to je?

Maron patrí k výrazným kritikom práce súčasného vedenia mesta, úzko spolupracuje so skupinou poslancov, ktorí sú opozíciou primátorovi Miroslavovi Kollárovi. Primátor počas vypočutia kandidáta pripomenul, že Maron naňho podal viacero trestných oznámení. Marona sa spýtal, či nepovažuje za konflikt záujmov, ak jeden z kandidátov bol autorom materiálu k vyhláseniu voľby hlavného kontrolóra.

Poukázal tým na skutočnosť, že materiál bol poslaný z Maronovej mailovej adresy. Konflikt záujmov však tento kandidát odmietol.

Pretrvávajúci spor

Voľba hlavného kontrolóra v Hlohovci je jednou z trecích plôch medzi časťou poslaneckého zboru a vedením mesta. Trvá už niekoľko mesiacov, keď poslanecká skupina žiadala opakovane o vyhlásenie voľby a primátor to zamietol s odôvodnením, že je to v rozpore so zákonom, s odvolaním sa na núdzový stav, čo potvrdilo aj stanovisko Okresnej prokuratúry v Trnave. Po treťom pokuse, keď primátor odmietol podpísať uznesenie o veci, poslanci na februárovej schôdzi vtedajšieho hlavného kontrolóra odvolali s platnosťou k 30. aprílu.

Jadrom sporu v Hlohovci je výklad zákona, v zmysle ktorého sa výkon funkcie hlavného kontrolóra v núdzovom stave predlžuje do skončenia mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu. Šesťročné funkčné obdobie hlavného kontrolóra malo pôvodne uplynúť 31. augusta 2020.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Udalosti, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM