Erik Bojničan Rôzne

Hlohovčania a Veľká noc: Aké tradície a zvyky sa zachovali do súčasnosti?

Veľká noc v sebe vždy ukrývala množstvo tradícií a inak tomu nebolo ani v našom meste. Pýtali sme sa Hlohovčanov ako trávili a budú tráviť veľkonočné sviatky.

Ilustračný obrázok k článku Hlohovčania a Veľká noc: Aké tradície a zvyky sa zachovali do súčasnosti?
Zdroj: TASR

Najväčšie kresťanské sviatky roku sú už za dverami. Tieto dni prinášali už odjakživa možnosť stráviť chvíle s rodinou pri dobrom jedle. K Veľkej noci patrila neodmysliteľne aj tradičná šibačka. O tom, ako v jeho mladosti vyzeral Veľkonočný pondelok nám porozprával František (55).

Podľa jeho slov začínala príprava na šibačku na Veľkonočnú nedeľu, kedy sa chodilo na prútiky a plietli sa šibáky. „Chodili partie chalanov, ktoré okrem malých na šibanie plietli aj jeden veľký. Až dvojmetrový. Dievčatá farbili varené vajíčka a používali pri tom rôzne techniky,“ prezrádza František, podľa ktorého najbežnejšia ozdoba vajíčka sa robila tak, že sa povarilo v cibuľových šupách, ale dievčatá ich aj maľovali a škriabali do vosku.

„Chalani chodili v partiách šibať dievčatá, pooblievali ich a navoňavkovali. Dievčatá im dali vajíčko a starším aj nejaký ten pohárik. Niekedy sa popri tom aj spievalo. Každé dievča, ktoré vyšibali im na ten veľký šibák uviazalo stuhu,“ spomína František.

Ráno sa podľa jeho slov začínalo s prázdnym šibákom a poobede už bol šibák plný stužiek. „Baby síce pišťali, ale boli rady každej jednej návšteve a predháňali sa v tom, ktorá mala viac šibačov. Chalani sa zasa predháňali v tom, kto má viac stužiek,“ dodáva František s úsmevom.

Podľa Jozefa (45) sa tradície pomaly vytrácajú a vznikajú nové. „Na základke to bola klasická šibačka po spolužiačkach, ale neskôr sme začali chodiť na lúku pri hrčák kde sme si opekali, hrali futbal a sedeli pri hudbe gitár,“ prezrádza pre Hlohovec 24.

„Samozrejme každý na opekačku doniesol z domu niečo napečené na sviatky a podobné veľkonočné lahôdky. Teraz už to beriem len ako gurmánsky sviatok,“ hovorí Jozef o Veľkej noci.

Juraj (26) s radosťou spomína na sviatky. „Keď som bol malý, tak to bolo klasické šibanie spolužiačok a potom sme s otcom pobehali známe v Hlohovci. Neskôr sme šli do Ružindola kde sa u babky stretla celá rodina,“ popisuje Juraj, podľa ktorého sa tam s rodinou bavili až do večera.

Čítajte tiež: Šibačka, oblievačka… kde si sa tu vzala?

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM