Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Hlasujte za strom roka: Za Hlohovec bojuje staručký platan opradený legendou

Nadácia Ekopolis vyhlásila v poradí už 17. ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy.

Ilustračný obrázok k článku Hlasujte za strom roka: Za Hlohovec bojuje staručký platan opradený legendou
Zdroj: Ekopolis

Nadácia Ekopolis vyhlásila v poradí už 17. ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie a o staré, vzácne stromy. Nominácie do súťaže Strom roka prebiehali do konca apríla, hlasovanie už tradične odštartovali na festivale Pohoda.

Z prihlásených stromov vybrala odborná porota 12 finalistov, hlasovať za vášho favorita môžete do konca septembra 2019. Hlohovec v súťaži reprezentuje platan javorolistý zo zámockej záhrady.

Za Hlohovec bojuje platan

Za Hlohovec bol do ankety Strom roka nominovaný platan javorolistý, ktorý dal vysadiť v zámockej záhrade ešte rod Erdődyovcov. K platanu sa údajne viaže zaujímavá legenda o vojakovi, ktorý z nešťastnej lásky práve na tomto strome ukončil svoj život. Ten odvtedy nerastie. Na svoj vek a iné parametre rastu je skutočne „zakrpatený“, a vraj sa dá na jeho kmeni pri niektorých pohľadoch rozpoznať náznak podoby vojakovej smutnej tváre.

Výhrou bude starostlivosť

Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú odmenení knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum. Prvé tri školy, ktoré vyzbierajú najviac hlasovacích lístkov, získajú výsadbový materiál od Záhradníctva ABIES v celkovej hodnote 500 eur.

Hlasovať sa dá viacerými spôsobmi:

  • na webe www.ekopolis.sk
  • formou originálneho hlasovacieho lístka, ktorý nájdete v letnom čísle časopisu Krásy Slovenska, kníhkupectve Artforum v Bratislave a na rôznych podujatiach, na ktoré Ekopolis s anketou zavíta
  • SMS a to zaslaním správy vo formáte STROMXXkontaktne údaje (kde XX je číslo stromu v rozsahu 1–12) na číslo 7773
  • na sociálnej sieti Facebook vo fotoalbume
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM