Erik Bojničan Samospráva

HLASUJTE: Platené parkovanie v Hlohovci, splnilo podľa vás účel?

Funguje už niekoľko rokov, no mnohí Hlohovčania si naň ešte nezvykli. Reč je o platenom parkovaní, ktoré malo zlepšiť situáciu so statickou dopravou v centre mesta. Koľko peňazí z neho pritieklo v minulom roku do mestskej kasy a ako to vidia Hlohovčania?

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Platené parkovanie v Hlohovci, splnilo podľa vás účel?
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Pomohlo platenie parkovného zlepšiť situáciu s parkovaním v centre Hlohovca? Áno
Neviem
Nie

Na ostatnom mestskom zastupiteľstve sa preberala aj téma plateného parkovania v centre mesta. To bolo odsúhlasené ešte v roku 2013 s cieľom vyriešiť zhoršujúcu sa situáciu s parkovaním v centre mesta. V minulom roku v dvoch zónach fungovali štyri parkovacie automaty v dvoch zónach – na Námestí sv. Michala a na Štefánikovej ulici.

Parkovné je vo výške 0,50 eur s DPH za jednu hodinu za jedno parkovacie miesto. Spoplatnenie na vymedzených územiach je v pracovných dňoch v čase od 8:00 hod do 16:30 hod., mimo stanoveného času je parkovanie bez úhrady.

Do kasy pritiekli desiatky tisíc

Ako uvádza radnica vo svojej správe, celková suma prevádzkových nákladov bola v roku 2015 vo výške 8 978,51 €, z toho ročná výška odpisov bola 2 544 €, poplatky za spracovanie mincí 58,45 € a poplatky za vedenie účtu 71,70 €.

Celková suma výnosov z regulovaného parkovania v roku 2015 podľa radnice bola 1 500 € bez DPH za abonentské karty, 55 366,33 € bez DPH za priame platby v parkovacích automatoch a 0,79 € kreditný úrok.

Aký je názor Hlohovčanov

Na to, ako vidia situáciu s parkovaním v centre mesta sme sa pýtali Hlohovčanov. „Nemyslím si, že by to nejako zásadne pomohlo. Tí, čo nechcú platiť tých 50 centov potiahnu auto kúsok ďalej a to akurát komplikuje parkovanie tým, čo bývajú na okolitých sídliskách,“ myslí si Martin.

„Podľa mňa je situácia lepšia. Tých 50 centov za hodinu nie je veľa a v tom čase sa dá vybaviť všetko, čo človek potrebuje. Aspoň tam miesta ľudia neblokujú celý deň, ako tomu bolo kedysi,“ povedala Veronika.

Peter nesúhlasí. „Pokiaľ by bola napríklad prvá hodina zdarma a potom by sa platilo aj euro za hodinu, bolo by to rozumnejšie. Takto sú znevýhodnení tí čo bývajú v Šulekove, na Sihoti alebo v Petre oproti tým, ktorí bývajú v centre. Je dobré, že sa riešia tí, čo tam stoja celý deň, ale keď potrebujete len na otočku niečo vybaviť do desať minút, tak 50 centov je dosť,“ vyjadril sa.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM