Zuzana Jakubičková Kultúra

Historický sprievod mestom: Uvidíme praveký Hlohovec aj vpád Turkov

Historický sprievod prejde Hlohovcom pri príležitosti osláv 900. výročia prvej písomnej zmienky o meste. V sobotu 21. septembra ožije Námestie sv. Michala výjavmi z jeho histórie. Históriu Hlohovca priblíži 12 obrazov, ktoré uvidíme v sprievode.

Ilustračný obrázok k článku Historický sprievod mestom: Uvidíme praveký Hlohovec aj vpád Turkov
Zdroj: Dnes24.sk

Do sprievodu ulicami sa zapojí najmenej 400 Hlohovčanov. „Sprievod bude zobrazovať udalosti a osobnosti nášho mesta,“ povedal autor scenára a koordinátor akcie Ján Libant.

Pozostávať bude z dvanástich obrazov, ktoré súčasníkom priblížia históriu Hlohovca. Na čele sprievodu, ktorý sa vydá zo starého rínka, ponesú mestský erb, vlajky, za nimi pôjdu mestskí páni.

Prvý obraz má názov Praveký Hlohovec a priblíži roky 100 až 200 nášho letopočtu, kedy bol strážnou osadou. Ďalší je zo 6. storočia a zobrazí obdobie Slovanov, nasledujúce obrazy prenesú divákov do roku 1113, kedy sa spomína Hlohovec v Zoborskej listine, potom do roku 1362, kedy dostal od Ľudovíta I. právo organizovať mestské trhy. „Tie sa v podstate v podobe Michalského jarmoku konajú dodnes,“ dodal Libant.

Potom si Hlohovčania pozrú výjav z obdobia husitov, pripomenú si príchod františkánov do mesta v roku 1492, vpád Turkov i časy, kedy v miestnej časti Hlohovca obesili revolucionárov Šuleka a Holubyho. Zoznámia sa aj s predstaviteľmi vlastníkov mesta a zámku – Ujlakyovcami, Thurzovcami, Forgáčovcami a Erdodyovcami, pripomenú si obdobie, keď bol Hlohovec Fraštákom. Posledný obraz sprievodu budú tvoriť súčasníci.

Organizátori oslovili na spoluprácu do historického sprievodu záujmové združenia, seniorov, folklórne súbory a stredné školy. „Stretli sme sa so záujmom, zabezpečili sme kostýmy od Matice slovenskej, niečo poskytla aj Divadelná spoločnosť dobrých kamarátov,“ povedal Libant.

V každom obraze na vyvýšenej tribúne na námestí vystúpi okolo dvadsať účinkujúcich, do posledného, súčasného obrazu sa môže zapojiť ktokoľvek. V závere sprievodu uvidia Hlohovčania mažoretky.

Na Námestí sv. Michala sa počas osláv 900. výročia uskutoční aj ochutnávka gastronomických špecialít, typických pre Hlohovec a jeho okolie. Záver programu bude patriť vystúpeniam Richarda Müllera, skupín Horkýže Slíže, Smola a Hrušky, Konflikt.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM