Erik Bojničan Rôzne

FOTO: Vysloviť spoločné Áno je v nich zážitok. 4 najkrajšie svadobné miesta v Hlohovci

Deň nazývaný aj ako Deň D. Moment, keď dvojica zaľúbencov robí vo svojom vzťahu zásadný krok a ktorý si zaslúži krásne prostredie. Hlohovec a okolie disponuje viacerými zaujímavými svadobnými miestami. Zaostrili sme na tie podľa nás najkrajšie. Toto je náš výber...

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vysloviť spoločné Áno je v nich zážitok. 4 najkrajšie svadobné miesta v Hlohovci
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

V Hlohovci a okolí sa odohrávajú sobáše na mnohých zaujímavých miestach. My sme vybrali štyri z nich, ktoré podľa nás sú najkrajšie. Dve miesta cirkevného a dve občianskeho obradu.

Najcennejší priestor kláštora

Miestnosť určená k aktu uzavretia manželstva občianskou formou v našom meste je obradná sieň mesta Hlohovec. Tá je umiestnená v budove vlastivedného múzea na Františkánskom námestí. Je najcennejším priestorom kláštora (refektár – pôvodná mníšska jedáleň) vyzdobený renesančno-barokovým štukovým stropom, pochádzajúci zo 17. storočia s expozíciou historického nábytku.

Najstaršie zachované na Slovensku

Manželstvo občianskou formou je možné uzavrieť aj v historickej budove Empírového divadla v Hlohovci, ktoré je najstaršou divadelnou budovou na Slovensku zachovanou do súčasnosti. Vtedajší významný hodnostár na cisárskom dvore, Jozef Erdödy, ho dal postaviť ešte v roku 1801.

V priestore Empírového divadla za uzavretie manželstva sú hradené poplatky 66 eur, za sobáš mimo určenej miestnosti a 66 eur – poplatok služby schválený mestským zastupiteľstvom v Hlohovci. Termíny pre občianske sobáše sú taktiež schválené poslancami mestského zastupiteľstva. Vo všetky ostatné dni, v ktoré sú manželstvá uzatvárané občianskou formou, je uzatvorenie manželstva mimo stanoveného termínu spoplatnené sumou 16,50 eur.

V dominante mesta

Jednou z najvýznamnejších historických pamiatok v Hlohovci je Farský kostol sv. Michala archanjela stojaci uprostred hlavného námestia, čím tvorí prirodzenú dominantu mesta. Pôvod hlohovského farského chrámu siaha do druhej polovice 13. až začiatku 14. storočia, kedy na jeho mieste stál kostol nemeckej osady.

O cirkevný sobáš treba požiadať na farskom úrade tej farnosti, do ktorej podľa bydliska patrí aspoň jeden zo snúbencov-žiadateľov, a to najmenej 3 mesiace pred plánovaným termínom sobáša. Sobášiť sa môže uskutočniť iba ak aspoň jeden zo snúbencov má trvalé bydlisko na území farnosti a má absolvované prijatie eucharistie.

Dýchajúci históriou

Nemenej zaujímavý priestor pre cirkevné sobáše je františkánsky kláštor, ktorý vznikol a bol postavený ešte za vlády Mateja Korvína. Prvými obyvateľmi kláštora boli Františkáni z Bosny, ktorí rozvinuli naplno svoju činnosť po postavení kláštora v roku 1492. Sobáš v kláštore, ktorý vznikol v roku, kedy Krištof Kolumbus po prvýkrát doplával do Ameriky znie na určite zaujímavo.

Cirkevný sobáš, či už si vyberiete františkánsky kláštor alebo Farský kostol sv. Michala nie je spoplatnený a príspevky sú dobrovoľné. Zvykovým dňom sobášov je sobota, ak sa však snúbenci rozhodnú pre iný deň a kostol je vtedy voľný dá sa dohodnúť aj na inom dni.

Najkrajšie sobášne miesta v Hlohovci? Tieto rozhodne stoja za pozornosť!
8
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM