Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Fašiangy v regióne: Nebude chýbať dobré jedlo, muzika, ani pochovávanie basy

Kým v niektorých obciach regiónu majú už fašiangové hodovanie za sebou, v mnohých ďalších sa na slávnostný sprievod v maskách ešte len chystajú. Pripravili sme pre vás prehľad, čo pripravujú pre návštevníkov obce v okolí Hlohovca.

Ilustračný obrázok k článku Fašiangy v regióne: Nebude chýbať dobré jedlo, muzika, ani pochovávanie basy
29
Galéria
Zdroj: TASR

Okrem kreatívnych masiek patrí k obdobiu fašiangov aj ľudová muzika, plesy, bály a nakoniec tradičné pochovávanie basy. A čo by to už boli za fašiangy, keby pri nich chýbali typické fašiangové pokrmy, zabíjačkové špeciality a sladké fánky či šišky? Veď už naši predkovia vedeli, že pred pôstom treba dobre “vymastiť brucho”.

Fašiangy končia utorkom pred Popolcovou stredou, zvanou tiež škaredá streda, ktorá v roku 2019 pripadne na 6. marca.

Ako sa na fašiangy pripravujú komunity v okolitých obciach? Máte sa na čo tešiť:

  • Mesto Leopoldov pozýva na ukončenie fašiangového obdobia spojeného s pochovávaním basy, ktoré sa uskutoční v utorok 5.marca 2019 o 16:30. Fašiangový sprievod v maskách a kostýmoch začína od mestského úradu a končí na Námestí sv. Ignáca, kde vystúpi folklórna skupina Bojničan. “Pre všetkých, ktorí prídu v maske alebo v kostýme bude pripravená sladká odmena. Nebudú chýbať ani tradičné šišky,” informuje leopoldovská radnica na svojom webe.
  • Na Fašiangy 2019 pozýva aj obec Dvorníky. Program začne 2. marca o 15:30 fašiangovým sprievodom od pomníka cez Varhíd a I. Fundiská do Kultúrneho domu. Pokračovať bude pochovávaním basy o 17:30. V zábave sa bude pokračovať až do polnoci, do tanca I na počúvanie bude hrať Pavol Laták. Pre všetkých zúčastnených bude pripravené občerstvenie zo zabíjačkových špecialít.
  • Pochovávať basu budú aj v obci Žlkovce, podujatie sa uskutoční 2. marca o 14:00 v miestnom kultúrnom dome.
  • Veselo bude aj v Červeníku, kde sa budú veseliť hneď dva dni po sebe. 2. Marca je na programe Fašiangová zábava v KD Červeník – do tanca zahrá DH Verešvaranka, o program sa postará DFSk Verešvaran, 3. marca pri zvonici bude prebiehať pochovávanie basy.
  • “Neváhajte vyndzít na ulicu a zažijete tú pravú veselicu!” nabáda obyvateľov obce Kľačany plagát pozývajúci na fašiangovú akciu. Sprievod v maskách dedinou sa uskutoční 2. marca, a o 18:00 vypukne veselica a pochovávanie basy v kultúrnom dome, k tomu zahrá kapela JAČALO DPH (do pride hrá).

Foto: ilustračné

Ako to vyzeralo pri pochovávaní basy v roku 2017 v Leopoldove? Pozrite si to v priloženej galérii!

O dobrú náladu bolo postarané: Fotoreportáž z pochovávania basy v Leopoldove
29
Galéria
Zdroj: Mesto Leopoldov
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM