Erik Bojničan Rôzne

Dominatu Hlohovca zobrali do parády dobrovoľníci: Práca im ide od ruky, pozrite na ďalšie plány!

O hlohovský zámok, ktorý dlhé roky chátral začala starať skupina ľudí, ktorým jeho osud nie je ľahostajný. Snažia sa získať aj dotáciu.

Ilustračný obrázok k článku Dominatu Hlohovca zobrali do parády dobrovoľníci: Práca im ide od ruky, pozrite na ďalšie plány!
Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie Zámok Hlohovec prevzalo iniciatívu ohľadom dominanty mesta v roku 2013. Odvtedy sa na zámku spravilo naozaj mnoho práce. Samotní členovia OZ spolu s nadšencami dobrovoľníckej práce len v minulom roku uskutočnili úctyhodných 14 verejných brigád. Koncom minulého roka bola zavŕšením celoročnej snahy výnimočná verejná akcia Vianoce na Zámku. OZ Zámok Hlohovec nezaháľa ani v tomto roku, čoho dôkazom je snaha o získanie dotácie.

Viac nám prezradil podpredseda združenia Peter Hudák. „Občianske združenie Zámok Hlohovec podalo žiadosť o finančnú dotáciu Ministerstva kultúry SR z programu Obnovme si svoj dom určenú na záchranné práce v renesančnej miestnosti č. 108. V prípade úspechu budú získané prostriedky použité na obnovu interiéru, v ktorom vznikne expozícia o dejinách zámku."

Zámok okrem sprístupnenia verejnosti môže slúžiť aj ako studnica dejín.

„Zaujímavosťou bude napríklad prezentácia archeologického výskumu – sondy pozdĺž južného múru. Podľa plánov by záchranné práce mali začať už v priebehu leta. Projekt by mal byť ukončený najneskôr do konca roka 2015," pokračuje Hudák, podľa ktorého sa do realizácie obnovy sa zapoja aj nezamestnané osoby, ktoré budú vykonávať pomocné práce.

„Poskytnutie dotácie vo výške 22 900 EUR by pomohlo k tomu, aby bol zámok sprístupnený verejnosti a slúžil lokálnej komunite najmä na vzdelávacie a kultúrno-spoločenské účely," prezradil pre Hlohovec 24 Hudák, podľa ktorého členovia OZ Zámok Hlohovec veria, že sa im postupne podarí obnoviť vzácny súbor renesančných miestnosti, ktoré sú nevyužité.

V budúcnosti by chceli dosiahnuť, aby sa zámok, symbol mesta Hlohovec, stal centrom kultúrneho a spoločenského života lokálnej komunity.

Pomôcť tomuto úsiliu môže každý, napríklad podporou projektu Zachráňme hlohovecký zámok na portáli Dobrá krajina ," dodáva na záver Hudák.

Pozrite si fotky z verejných brigád, ktoré sa uskutočnili na Zámku Hlohovec
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM