Erik Bojničan Samospráva

Dočkáme sa rýchleješích vlakov na hlohoveckej trati? Mesto a železnice zvolávajú verejné prerokovanie

Projekt Železníc Slovenskej republiky sa posúva do ďalšej fázy. Mesto a železnice zvolávajú občanov na verejné prerokovanie. Výsledok stretnutia môže do veľkej miery ovplyvniť budúcnosť dopravy v meste a okolí.

Ilustračný obrázok k článku Dočkáme sa rýchleješích vlakov na hlohoveckej trati? Mesto a železnice zvolávajú verejné prerokovanie
Foto: Rastislav Búgel

Hlohoveckú dopravu možno čakajú veľké zmeny. Rýchlosť na trati, ktorá prechádza aj Hlohovcom by sa mohla zvýšiť zo súčasných 80  – 100 km/h až na 120 km/h a motorové súpravy by nahradili modernejšie elektrické.

„Vzhľadom na to, že ide o jednokoľajnú trať, počas realizácie stavebných prác bude nutné jej úplné vylúčenie“, uvádza sa v zámere ŽSR, Elektrifikácia a optimalizácia trate Leopoldov  – Nitra  – Šurany z júla 2014 s tým, že práce by podľa správy mali trvať dva roky.

Hovorkyne Železníc Slovenskej republiky sme sa opýtali, či by vlaky počas tejto doby vôbec nepremávali. „V súčasnej dobe nie je ešte možné odpovedať na Vami položenú otázku. ŽSR zabezpečili pre elektrifikáciu úseku Leopoldov – Nitra – Šurany spracovanie technicko-ekonomickej štúdie, ktorá medzičasom bola vypracovaná a dodaná na ŽSR“, povedala nám hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková.

Pre šoférov by podľa zámeru mohol nastať problém pri prejazde železničným priecestím. „Až po ukončení procesu EIA bude rozhodnuté, či a akým spôsobom sa bude pokračovať v projektovej príprave elektrifikácie úseku Leopoldov – Nitra – Šurany“, dodala Pavlíková.

Verejné prerokovanie v spolupráci s navrhovateľom sa uskutoční v stredu 14.1.2015 o 14:00 hod. v zasadacej miestnosti na II. poschodí Mestského úradu v Hlohovci, M.R.Štefánika 1.

Prerokovanie sa podľa nej uskutoční aj v iných obciach, ktorých by sa projekt dotýka. „V tomto týždni sú zvolané verejné prerokovania zámeru EIA v jednotlivých obciach (Rišňovce 12.1., Nitra 14.1., Šurany 15.1., Leopoldov 15.1., Trnovec nad Váhom 16.1.), ktoré je prístupné aj verejnosti. Proces EIA trvá niekoľko mesiacov“, dodala Pavlíková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM