Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Dobrovoľníci bojujú proti plastom: Príďte si ušiť upcyklované ekologické vrecko

Občianske združenie Samaria, ktoré sa venuje pomoci núdznym predstavilo nápad na nový projekt. S pomocou dobrovoľníkov chcú šiť ekologické vrecká.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci bojujú proti plastom: Príďte si ušiť upcyklované ekologické vrecko
2
Galéria
Zdroj: OZ Samaria

OZ Samaria svojou sociálno-ekologickou činnosťou nielen pomáha ľuďom v núdzi, ale snaží sa dávať druhú šancu aj nepotrebným veciam. Vracia späť do života použité, ale stale funkčné veci ako chladničky, práčky a nábytok, a tak sa správa šetrne k svojmu okoliu, chráni životné prostredie a zároveň pomáha sociálne slabým.

V najnovšom projekte s názvom Upcyklované vrecká vynikne ekologický aspekt dobrovoľníckej činnosti OZ Samaria a staré veci dostanú šancu na nový život.

Konkrétne sa dobrovoľníci v spojení so širokou verejnosťou rozhodli využiť odpadkové a použité materiály, ktoré by skončili na skládke ako odpad a chcú z nich šiť výrobky – vrecká. Tieto vrecká môžu slúžiť na nákup chleba, pečiva, ovocia či zeleniny. Cieľom je zredukovať kúpu plastových nákupných tašiek a obalov a opakovane používať vlastné vrecká.

“Cieľom je správať sa EKOlogicky a viesť k takýmto postojom aj ostatných,” uviedlo OZ Samaria. Projekt má podľa nich širokosiahly prínos pre spoločnosť: “Náš projekt vytvára príležitosť pre dobrovoľníkov, ktorí môžu takéto vrecká šiť a pri tom získajú zručnosti, poznanie, rozhľad a nové skúsenosti, vybudujú si nové priateľstvá a vzťahy,” informovala Helena Dzurechová, riaditeľka Dobrovoľníckeho centra Samaria a štatutár OZ Samaria.

Čo môžeš urobiť, ak sa chceš zapojiť ako dobrovoľník?

Zapojiť sa môžeš priamo pri výrobe vreciek, môžeš sa zúčastniť workshopu, kde sa vrecká budú šiť a zdobiť. Pomôcť však môžeš aj šírením tejto ekologickej myšlienky, aj samotnou distribúciou hotových výrobkov.

Ak nemáš čas zapojiť sa aktívne do tvorivého procesu, k naplneniu dobrej myšlienky môžeš prispieť tak, že si objednáš takéto ručne šité vrecko a podporíš tým snahu dobrovoľníkov a súčasne podporíš ochranu prírody a životného prostredia.

“Výťažok z tohto projektu bude použitý na distribúciu hmotnej pomoci núdznym rodinám, pomôžte nám pomáhať,” vyzýva verejnosť OZ Samaria.

Ak sa vám myšlienka používania ekologických tašiek zapáčila a chcete sa aktívne zapojiť, prvý workshop sa uskutoční v utorok, 5. februára od 13:00 do 14:30 hod. v Dobrovoľníckom centre Samaria na Podzámskej 4 v Hlohovci. Materiál, aj pomôcky na šitie budú zabezpečené.

Dobrovoľníci bojujú proti plastom: Príďte si ušiť upcyklované ekologické vrecko
2
Galéria
Zdroj: OZ Samaria
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM