Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Do rozprávky s knižnou značkou: Termín uzávierky súťaže Ex libris sa blíži

Čoskoro vyprší termín na prihlasovanie výtvarných prác detí do medzinárodnej výtvarnej súťaže v tvorbe knižnej značky Ex libris Hlohovec. Témou 17. ročníka je Vráťme sa do rozprávky.

Ilustračný obrázok k článku Do rozprávky s knižnou značkou: Termín uzávierky súťaže Ex libris sa blíži
Zdroj: ELAP Hlohovec

„Do Hlohovca už prichádzajú zo všetkých svetových strán obálky s umeleckými dielkami detí, my ich s veľkými očakávaniami otvárame a tešíme sa z ich tvorivosti. Začíname pripravovať zasadnutie odbornej poroty, premýšľame nad ubytovaním, stravou a programom pre našich malých hostí, ktorí si prídu 4. októbra prevziať ocenenia,“ informovala o tom Helena Pekarovičová zo združenia Ex libris ad personam, ktoré podujatie od začiatku pripravuje.

Hlohovec sa vďaka nadšencom stal „hlavným mestom detského exlibrisu“. Prvý ročník sa konal v roku 1997, témou bola Moja najmilšia rozprávka.

Viac ako 22-tisíc detí

„Vyhral ho Hlohovčan Robert Halás so svojím nezabudnuteľným exlibrisom Ako išlo vajce na vandrovku,“ uviedla Pekarovičová. Dodala, že hlavným cieľom súťaže, zaradenej do nehmotných pamätihodností mesta Hlohovec, je povzbudiť deti na tvorivé trávenie voľného času, viesť ich k čítaniu, k vzdelávaniu, kultivácii vlastnej osobnosti. Súťaž si však podľa jej slov nedáva za cieľ len rozvíjanie tvorivosti detí, ale aj otváranie sŕdc.

„Dúfame, že u 22 627 detí z 27 krajín sveta, ktoré sa na súťaži počas 16 ročníkov jej trvania zúčastnili, sa nám to podarilo,“ uviedla Pekarovičová.

Ocenení súťažiaci a ich učitelia sa každý druhý rok stretávajú v Hlohovci, spoznávajú Slovensko, vznikajú nové priateľstvá. S nimi prichádzajú aj ich príbehy. „Jeden sa spája s dvoma dievčatami z bývalej Juhoslávie, ktoré boli v Hlohovci v roku 2002. Jedna bola zo Srbska, druhá z Chorvátska. Boli rovnako staré, hovorili podobnou rečou, tak sme ich ubytovali spolu. Za tri dni pobytu sa z nich stali veľké priateľky. Po návrate domov nám napísali, že nedôvera medzi ich národmi je hlboko zakorenená, ale im sa ju podarilo v Hlohovci prekonať,“ zaspomínala si Pekarovičová.

Nezabudnuteľný zážitok

Nezabudnuteľnou bola pre ňu 15-ročná Nina Gioeva z Vladikavkazu v Severnom Osetsku. Pricestovala do Hlohovca so svojou mamou, cestu im zaplatil starý otec, potomok dvoranov, ktorí ušli do Osetska z Petrohradu pred revolúciou v roku 1917. Nina sa na slávnosti pozdravila v rodnom jazyku svojho otca – v osetčine. Andrej Titovec z ruského mesta Kačkanar zase získal v roku 2004 prvé miesto v kategórii základných škôl. Prešli roky, Andrej dospel, vyštudoval, presťahoval sa do Petrohradu, kde pôsobí v základnej umeleckej škole.

Na Hlohovec si stále spomína. „Tento rok sme od neho dostali krásny list a súťažné práce jeho žiakov. Pedagóg z Maďarska András Réti nazval Ex libris Hlohovec stretnutím intelektuálov a talentovaných detí zo strednej Európy. Pre nás organizátorov je to veľké ocenenie,“ dodala Pekarovičová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM