Erik Bojničan Rôzne

Do Hlohovca zavítal holandský cestovateľ a... toto ho úplne dostalo!

Holandský cestovateľ už niekoľko rokov cestuje na bicykli naprieč Európou. My sme ho stretli na námestí v Hlohovci. Hoci sa nezdržal dlho, jedna vec ho stihla dostať.

Ilustračný obrázok k článku Do Hlohovca zavítal holandský cestovateľ a... toto ho úplne dostalo!
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Simon Wintermans je holandský cestovateľ, ktorý žije v maďarskom meste Pécs. Na svojom bicykli toho precestoval už naozaj veľa. Jeho cesty majú zakaždým rovnaký cieľ, ktorým je Európske hlavné mesto kultúry. To je však každý rok iné. Bicyklom sa dostal napríklad aj do ďalekého Istanbulu.

Priateľského Holanďana na jeho terajšej ceste zastihli horúčavy, ktoré mu sťažili cestu. Pri jazde z Pécsu do poľského mesta Wroclaw, ktoré je tohtoročným hlavným Európskym mestom kultúry, zavítal aj do nášho mesta, kde si trocha odpočinul. My sme ho stretli v Hlohovci pri tom, ako si na Námestí svätého Michala dopĺňal fľašky s vodou. Využili sme tento čas a v krátkosti ho vyspovedali.

Keďže mal za sebou mnoho kilometrov a ešte viac pred sebou, nezdržal sa dlho. Aj tak ho však jedna vec stihla doslova dostať. Podľa jeho slov sa mu totiž veľmi páčil výhľad na Hlohovec z vyhliadky Šianec, kde si aspoň v skratke čo-to stihol o Hlohovci prečítať na náučnej tabuli.

Ako nám prezradil, cesty na Slovensku sú viac priateľské pre cyklistov ako v Maďarsku, no napríklad oproti jeho rodnému Holandsku ešte máme čo doháňať. V našej krajine už bol viackrát, podobné horúčavy ho zastihli prvý raz. Okrem vody teda občas príde čas aj na to, aby doplnil tekutiny napríklad pivom.

„Mám rád slovenské pivo. Je veľmi chutné, maďarské pivá sú trocha viac vodové. Taktiež mám rád slovenské víno,“ povedal Simon s úsmevom na perách. A čo naše jedlo? „Sú nejaké jedlá s bryndzou,“ reagoval pohotovo. „Je to dosť podobné maďarskej kuchyni. Nie je to ako napríklad francúzske jedlá – delikatesy. Ale ja mám takéto jedlá veľmi rád. Dalo by sa nazvať farmárske, silné a chutné, ktoré zasýtia,“ prezradil nám. Po krátkom odpočinku vysadol s veľkým úsmevom na svoj bicykel, zamával a pedáloval ďalej na jeho dlhej ceste.

Holandský cestovateľ zavítal do Hlohovca
5
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM