Monika Hanigovská Rôzne

Diela Gabriely treba vidieť: Robí torty, na aké si trúfa málokto, FOTO

Gabriela Černáková má naozaj šikovné ruky. Vyrába sladké diela, na aké si trúfa málokto. Veď si pozrite, čo dokáže.

Ilustračný obrázok k článku Diela Gabriely treba vidieť: Robí torty, na aké si trúfa málokto, FOTO
Zdroj: Archív: Gabriely Černákovej

Gabriela Černáková žije pár kilometrov od Trnavy a to v Majcichove. Vytvára krásne sladké diela, na aké si trúfne iba málokto, zdobí ich totiž čokoládou. Spracovanie čokoládovej hmoty, či čokoládových ozdôb je náročné na mnoho faktorov, pri ktorých je čas a teplota vašim priateľom, ale aj záškodníkom. Aj preto sa cukrárky venujú skôr modelovaniu tortových hmôt ako čokoládovému umeniu. Prečítajte si zaujímavý rozhovor.

Povedzte nám svoj začiatok, ako ste sa dostali vôbec k tejto záľube?

Cukrárčina ma baví od detstva, ale keďže je na trhu toho dosť, dlho som ju zavrhovala. Pracovala som ako obchodný konzultant pre firmy. Ale vždy mi chýbala estetika a tvorenie. Čokoládové umenie ma síce dlho fascinovalo, už ako malá som videla jednu čokolatiersku šou, ktorá sa mi vryla do pamäte. Pozerala som si knihy o čokoláde, ale pripadalo mi to nereálne, nedostupné a nemožné. Vedela som len, že také veci si môžu dovoliť len bohatí ľudia v drahých hoteloch. Bolo mi to ľúto. Uplynul nejaký ten čas. Raz som bola na jednej detskej oslave, kde na torte bola obľúbená detská postavička, ale maminka ju dieťaťu nedovolila zjesť. Vtedy ma napadlo… veď deti sa na torte najviac tešia na ozdobu, ktorú chcú zjesť. Nedá sa tá výzdoba urobiť z niečoho, čo si to dieťa naozaj môže užiť? Navyše, veď za ňu zaplatili. Hovorí sa, podobné priťahuje podobné. Cca do týždňa som úplne náhodne videla jednu upútavku na internete a bolo to o fotografii na čokoládu. Začala som po tom pátrať a bolo to. Tak veľmi ma to zaujalo že som úplne prestala rozmýšľať a predbehol ma opäť raz čin. (úsmev) Zadovážila som si technológiu a až potom som išla na školenie – to som ešte nevedela, čo ma čaká (úsmev).

Dá sa vôbec povedať, koľko vám dnes trvá urobiť jednu čokoládovú tortu?

Každá torta je originál, vďaka čokoládovej ozdobe. Každá ozdoba je ručne vyrobená, takže je to veľmi individuálne. Ak robím napríklad nejakú zložitú dekoráciu, ktorá mi nakoniec praskne, musím ju robiť odznovu. A neverte prosím videám, ktoré sú na internete. Všetky sú zostrihané (úsmev).

Odkiaľ čerpáte inšpirácie pri tvorbe?

Úplne všade, a zo všetkého. Nad výzdobou nepremýšľam. Nevymýšľam ju cielene. Vidím nejakú drobnosť, niečo v prírode, niečo na ulici, počujem nejaké slovo vo vete a zrazu to vidím celé pred sebou. Nápady mi chodia, keď umývam riad alebo dlážky. Väčšinou mi niečo „crnkne do nosu“.

Dnes sa vyzdobujú torty, či zákusky marcipánom, alebo čokoládou. Vraví sa, že vyrobiť čokoládovú tortu je náročnejšie. Je to pravda? Alebo ide o kulinársky mý­tus?

Pravdaže. Modelárska hmota nie je tekutá, čokoláda áno. Ak by to tak nebolo, bolo by torty zdobené čokoládou úplne všade. Musíte dávať pozor na teplotu v miestnosti, musíte dávať pozor na teplotu čokolády, musíte byť veľmi rýchla lebo tvrdne za pochodu, používate veľmi drahé pomôcky, musíte čokoládu temperovať. Ak chcete čokoládu ohýbať, musíte vedieť presne, ktorý moment, ak premeškáte pár sekúnd, začínate odznova. (úsmev) Temperácia, rezanie, ohýbanie, vibrovanie, je toho veľa, prečo je čokoláda náročnejšia. Ale výzdobu používam tak, aby bola dostupná pre všetkých.

Ukázali ste mi čokoládovú tortu, na ktorej bola fotografia. Ako sa také niečo vyrába?

Fotografia na čokoláde je novinka. Je to špeciálna technika, kde sa obrázok nanáša na čokoládu. Obrázok je z jedlých certifikovaných farieb. Fotografia, oskenovaná kresba dieťaťa či umelecké dielo maliara, retro – staručká fotka vašich prarodičov, či selfie, grafitty mladých, to všetko sa dá naniesť na čokoládu. Bielu, mliečnu, horkú. Výhodou čokoládového obrázku je, že nevlhne, nezvlní sa, netreba žiadne lepidlo, a dá sa použiť na naozaj akýkoľvek typ torty. Parížska, ovocná, tvarohová, jogurtová, dá sa použiť na cheescake, jednoducho na každú. Keď som svojej osemdesiatpäťročnej babičke priniesla brownies s fotkou Ježiša na Veľkú noc, tak povedala, ďakujem Gabulka, založím si ho do modlitebnej knižky. A ja na to, počkaj babi, nie, to je čokoláda! Veľmi dlho neverila. Tieto darčeky sú tak autentické, ľudia neveria, že je to čokoláda, dokým z nej neochutnajú a sú pre nich obrovským prekvapením. Takže aj preto to robím, tie reakcie ľudí ma ohromne tešia.

Pamätáte si vôbec na prvé začiatky, keď ste začali vyrábať čokoládu na torty?

Tak na toto nikdy nezabudnem. Začiatky boli veľmi, veľmi zábavné-ťažké. Niekedy som sa strašne nasmiala, inokedy som si poplakala lebo čokolády bolo najviac na zemi. No potom sa to prenieslo na zásteru, neskôr na ruky a nakoniec na výrobok. Viete, cúvnuť sa moc už nedalo, lebo ako som spomenula, predbehol ma čin. Pretože ja som najprv kúpila pomôcky, technológiu, a potom som išla na školenie čokolády (úsmev). Keby som vedela do čoho idem, určite by som si to stokrát rozmyslela. Ale z rozmýšľaním toho človek moc nevytvorí. Na školení nám dal školiteľ otázku, či vidíme čokoládu. A my, hej, je v mise na stole. Ale on mal na mysli, či vidíme, či je správne natemperovaná. Podlomili sa mi kolená a fakt som chcela vrátiť peniaze za kurz. Keby len za kurz… Nuž , ale vrátiť sa nič nedalo, tak som musela bojovať. Ako nám na konci školenia povedali bicyklovať, bicyklovať. Bolo to veľmi motivačné (smiech), no každý úspech ma poháňal. Moju naozaj prvú dekoráciu – hneď ako som ju vytiahla s chladničky – rozbili deti lebo boli strašne zvedavé. Ale stále mám veľký rešpekt pred čokoládou a hlavne čokoláda je téma, kde sa učíte nonstop. Všetko vie iba majster sveta v čokoláde. Ten si môže povedať, tak už viem všetko.

Na marcipánovej torte sa dnes môže nachádzať skoro všetko. Vymodelované topánočky, kabelky, kvety a tak ďalej. Dala vám niektorá torta už viac zabrať?

Čokoláda je na rozdiel od modelovacích hmôt v tekutom stave. Takže zabrať dá vždy. (úsmev) Na čokoládu musí byť človek veľmi rýchly, veľmi jemný, ale aj veľmi prísny. Neposlušné molekuly.

Dnes sú torty naaranžované všakovými kvetovými aranžmánmi. Kvety vyzerajú mnohokrát ako živé. Používajú cukrári aj živé kvety? Alebo sa torty dozdobujú len marcipánom?

Torty sa ozdobujú na trhu živými kvetmi, aj kvetmi z modelovacích hmôt. Ja najradšej zdobím živými jedlými kvetmi, ale aj nejedlými. Kvety sú moja slabosť od malička. Okrem kvetov a čokolády zdobím aj ovocím, orieškami, pusinkami z nugátu či z čokolády, pralinkami, snehovými pusinkami, ale aj pravým jedlým 24-karátovým zlatom, či pravým jedlým striebrom. Pri nejedlých kvetoch treba však dávať pozor aj na tie jedovaté, keď si chcete zdobiť doma vaše diela.

Pracujete so sladkými prísadami, ochutnávate, zdobíte. Chutí vám potom všetkom vôbec sladké?

Keď pracujem veľa s čokoládou, tak ani nie, čokoládu vtedy viac dýcham ako jem. Ale samozrejme aj ja mám svoje sladké chvíľky. Veď kto by si nedal dobrotu z najzdravším tukom na svete. A samozrejme mám svoje obľúbené dezerty, môj najobľúbenejší je z bielej čokolády, citrónovej trávy, šľahačky a lemon curdu a manga. Alebo maliny lípia a krém z bielej čokolády a šľahačky. A tiež milujem jablkovú štrúdľu. Alebo krémy z mliečnej čokolády s karamelizovanými lieskovcami. To sú moje top.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk

Rýchle správy

Najčítanejšie