Zuzana Jakubičková Rôzne

Daruj dar života, daruj krv: 14. jún patrí Svetovému dňu darcov krvi

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vzdáva každý rok 14. júna pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi vďaku všetkým ľuďom, ktorí darovali krv a pomohli zachrániť život, alebo prinavrátiť zdravie inému človekovi.

Ilustračný obrázok k článku Daruj dar života, daruj krv: 14. jún patrí Svetovému dňu darcov krvi
Foto: Slávka Kellová

Témou Svetového dňa darcov krvi v roku 2013 je: „Daruj dar života, daruj krv“. V tomto roku sa slávi 10. výročie Svetového dňa darcov krvi.

Na Slovensku pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi pripravila Národná transfúzna služba Slovenskej republiky (NTS SR) na 14. júna 2013 vo všetkých svojich odberový pracoviskách – v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre, Martine, Nových Zámkoch, Poprade, Prešove, Trenčíne, Trnave a Žiline – Deň otvorených dverí. NTS SR na svojej webovej stránke uvádza, že odberové pracoviská budú sprístupnené pre verejnosť v čase od 07.00 hod do 17.00 hod. Návštevníci budú môcť v uvedenom čase darovať krv a spoznať prácu NTS SR.

Darovanie krvi v Hlohovci

Ak by ste nestihli darovať krv počas Dňa otvorených dverí v Trnave (14. júna), stále máte možnosť. Pravidelný odber krvi v Hlohovci sa uskutoční dňa 20.6.2013 v Dome kultúry. Čas odberu je od 8:00 do 10:00 hod. Nezabudnite na dostatočný pitnýý režim pred odberom.

Ocenia sa darcovia

Slovenský Červený kríž (SČK) a jeho územné spolky zas pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi organizuje v týchto dňoch oceňovanie darcov krvi za viacnásobné darcovstvo krvi. Ocenení budú darcovia, ktorí krv darovali 10-krát, ale aj stokrát. SČK podľa informácií zverejnených na webovej stránke pripravuje prednášky na tému darovania krvi, besedy, lokálne mediálne kampane aj nábory darcov krvi. V spolupráci s NTS SR a hematologicko-transfúznymi oddeleniami nemocníc sa uskutočňujú hromadné odbery krvi.

Podobne ako WHO aj NTS SR zdôrazňujú, že jedným z cieľov Svetového dňa darcov krvi je zvýšiť povedomie verejnosti o potrebe najmä dobrovoľného darcovstva krvi. Podčiarkujú, ako je dôležité, aby sa všade vo svete i na Slovensku zvyšoval počet darcov krvi na záchranu života iných ľudí.

Všade na svete ľudia potrebujú krv a krvné deriváty

Každoročne sa odoberie najmenej 92 miliónov krvných jednotiek na záchranu zdravia či života ľudí. Napriek tomu narastá potreba zvýšenia počtu transfúzií, na čo v mnohých štátoch nevedia reagovať. V súčasnosti sa krv daruje prostredníctvom transfúznych staníc v 62 krajinách, kým v roku 2002 to bolo len v 39 štátoch. V zásade ide o bezpríspevkové darcovstvo krvi. Cieľom WHO je, aby do roku 2020 vo všetkých krajinách sveta dosiahlo 100-percentné bezpríspevkové darcovstvo krvi.

Pracovníci WHO využívajú 14. jún na to, aby verejnosť upozorňovali na výkyvy v zásobách krvi v nemocniciach najmä v letných mesiacoch. Ide aj o získavanie nových darcov krvi. O to sa na Slovensku usilujú NTS SR a SČK.

Od roku 2004 sa na koordinovaní Svetového dňa darcov krvi okrem WHO podieľa aj Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca, Medzinárodná transfúziologická spoločnosť a Medzinárodná federácia organizácií darcov krvi. Tieto partnerské organizácie každoročne vyberú hostiteľskú krajinu, ktorá sa stáva centrom osláv. V roku 2013 sa vybranou krajinou stalo Francúzsko a jeho L'Établissement Francais du Sang.

Dobrovoľné darcovstvo krvi je nevyhnutný prostriedok, ktorým sa predchádza jej nedostatku v nemocniciach a ďalších zdravotníckych zariadeniach. Súčasne je 14. jún možnosťou poukázať na dôležitosť darcovstva krvi, nadovšetko sa však tento deň má stať príležitosťou na poďakovanie bezpríspevkovým darcom krvi a na vzdanie úcty.

Prvý krát v roku 2004

Prvý Svetový deň darcov krvi zorganizovali 14. júna 2004 v Johannes­burgu pracovníci juhoafrickej Národnej transfúznej služby. Už vtedy sa deň slávil v 80 krajinách sve­ta.

Na Slovensku sa pri rôznych príležitostiach organizujú ďalšie rôzne odbery krvi, ktoré majú v názve „kvapku krvi“: napríklad Študentská kvapka krvi v spojitosti s Medzinárodným dňom študentstva, Valentínska kvapka krvi v súvislosti s Dňom sv. Valentína, v Košiciach zas poznajú Primátorskú kvapku krvi, ktorú organizujú okolo Dňa mesta Košice.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM