Zuzana Jakubičková Samospráva

Cyklochodník s novým úsekom: Odolá dielo vandalom?

Mesto Hlohovec, po dohode s Povodím Váhu Piešťany, využilo teleso hrádze a v etapách vybudovalo cyklochodník, ktorého celková dĺžka je 5,7 km. Novú trasu denne využíva množstvo ľudí. Pribudli na ňom oddychové miesta s lavičkami a dopravné značky.

Ilustračný obrázok k článku Cyklochodník s novým úsekom: Odolá dielo vandalom?
Foto: Zuzana Jakubičková

V roku 2008 bola realizovaná prvá časť, od bitúnku po Svätopeterskú ulicu, tento úsek bol predĺžený smerom na Koplotovce v roku 2010, povrch hrádze po Nemocnicu s Poliklinikou (NsP) bol upravený v roku 2009, v tomto roku bol cyklochodník predĺžený smerom na Dolnú Sihoť.

Už predchádzajúce úseky, riešené úpravou koruny hrádze rieky Váh naznačili, že ľudia tieto možnosti športovania privítali a v hojnej miere využívali. Preto vypočutie prianí o dobudovanie cyklochodníka bolo už len otázkou času a finančných možností. V tomto roku sa v rozpočte mesta vyčlenili finančné prostriedky na tento účel, verejnou súťažou bol vybraný dodávateľ a v júli bola verejnosti odovzdaná časť cyklochodníka od NsP po koniec hrádze za objektom mestskej ČOV.

Trasa predstavuje 2,2 km, počas prác boli vyrovnané nerovnosti povrchu hrádze, vysypané kamennou drvinou a bol natiahnutý asfaltový povrch. Vzhľadom na okolitú vegetáciu bol povrch pred realizáciou stavebných prác ošetrený dvojnásobným chemickým postrekom a pod kamennú drvinu bola uložená geotextília, aby sa zabránilo prerastaniu tráv a burín do konštrukcie povrchu.

Na troch miestach slúžia rozšírené priestory ako odpočinkové plochy pre cyklistov a korčuliarov, sú tu umiestnené lavičky, odpadkové koše a stojany na bicykle. V trase upravenej hrádze sú osadené otvárateľné oceľové zábrany zamedzujúce prejazd automobilov.

Cyklisti, korčuliari, bežci, chodci, ale i tí, ktorí majú radi prechádzky v okolí Váhu, určite privítajú tento nový úsek cyklochodníka. Zostáva nám iba veriť, že dopravné značky, lavičky a odpadkové koše odolajú vandalom a spoločnými silami si dokážeme ustrážiť dielo, ktorého hodnota je 122,5 tisíc eur a od júla slúži Hlohovčanom.

Nový cyklistický chondík
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM