Erik Bojničan Rôzne

Chutný zázrak z prírody menom baza: Originálne hlohovecké recepty, poznáte lepšie?

Bazu čiernu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jej kvality dobre poznajú aj Hlohovčania. Čo všetko sa z nej dá pripraviť a na čo všetko sa hodí?

Ilustračný obrázok k článku Chutný zázrak z prírody menom baza: Originálne hlohovecké recepty, poznáte lepšie?
Foto: Viktória Botošová

Baza čierna je krík, ktorý nájdete u nás rásť v záhradách, v okolí hrádze, na okrajoch lúk, ale aj po sídliskách. O tom, kde si môžete natrhať bazu v Hlohovci sme vás už informovali v článku – Sezóna bazy je už tu: Kde v okolí Hlohovca si ju z prírody môžete nazbierať?

Baza sa používa na rôzne účely, účinná je proti nachladnutiu, keďže obsahuje vitamíny C a B, pôsobí ako antioxidant a spomaľuje proces starnutia buniek. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody.

Variť či nie?

Ako hovorí Vladislav (46) využitie je rôzne. „Už veľa rokov máme overený recept na sirup, ktorý robievame. 30 kvetov bazy treba zaliať 2 litrami prevarenej vody. 24 hodín sa baza nechá lúhovať, následne treba precediť a do vody pridať 2 kilá cukru a zhruba 10 deka kyseliny citrónovej,“ povedal Vladislav.

Študentka Monika (19) má podobný recept. „30 kvetov zalejeme 2 litrami vody a necháme stáť 24 hodín. Potom precedíme, pridáme 2 kg cukru alebo medu, no moja mama dáva viac cukru. Ja dávam o 50% menej a jeden celý na kolieska pokrájaný citrón. Necháme 1/2 hod. variť a nakoniec pridáme 2 lyžičky kyseliny citrónovej,“ prezradila Monika.

Daniel (24) bazový sirup nevarí. Ako prezradil, dôležité je vyberať správne kvety už pri zbere. Niektoré kvety sú podľa neho už bez peľu a niektoré ešte nie sú otvorené. Dobré je podľa neho nájsť správny pomer. Na 12 litrov používa 120 kvetov bazy a koľko litrov vody, toľko kíl cukru. Ako ďalej hovorí, netreba ho variť, aby v ňom zostalo čo najviac vitamínov. „Stačí poháre zohriať na takú teplotu aby pri zaváraní chytili viečka,“ dodal.

Alexandra (23) tiež robieva sirup. Okrem bazy doň pridáva ešte agát, ktorý tiež v týchto dňoch kvitne. „Pokiaľ nejaká baza zostane, dá sa usušiť a pridávať do rôznych čajov,“ hovorí o využití.

Máte aj vy o nejaký chutný a zdravý recept z bazy? Dajte nám vedieť na našom facebooku, alebo píšte na hlohovec@global24.sk

Prečítajte si aj:

Ako najlepšie vyrobiť domáci sirup z bazy

Baza čierna je veľmi výživná, nekonzumujte ju však surovú!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM