Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Chovatelia včiel pozor: V okolí Hlohovca zúri nebezpečná nákaza

Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Trnave varuje chovateľov včiel v katastrálnom území Hlohovca pred nebezpečnou nákazou a vyhlasuje ochranné pásmo.

Ilustračný obrázok k článku Chovatelia včiel pozor: V okolí Hlohovca zúri nebezpečná nákaza
Zdroj: TASR

Na základe oznámenia Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Trnava zo dňa 22. 2. 2019 vydalo Mesto Hlohovec oznam pre občanov, chovateľov včiel, že v katastrálnom území mesta Hlohovec sa vyskytlo ohnisko nákazy – mor včelieho plodu.

“RVaPS v Trnave vyhlasuje ochranné pásmo, ktoré tvorí katastrálne územie obcí Bojničky, Leopoldov, Hlohovec, vrátene miestnej časti Šulekovo,” informuje web mesta.

“Ochorenie postihuje larvy včelích matiek, trúdov aj robotníc. Dospelé včely nie sú postihnuté. Nákaza má chronický priebeh. Napadnuté larvy menia farbu z perleťovo bielej na šedo-žltú až tmavohnedú a rozpadajú sa na lepkavú, hlienovitú hmotu, ktorá sa dá z bunky vytiahnuť ako vlákno dlhé niekoľko centimetrov. Nákaza sa šíri hlavne infikovanou potravou, zalietnutými včelami a rojmi, rabovkou, infikovanými plástmi, úľmi a včelárskym príslušenstvom, môžu ju rozširovať aj rôzne druhy parazitov a iní škodcovia,” uvádza o priebehu ochorenia RVPS na svojej webovej stránke.

Neprenáša sa na človeka

Nákaza nie je prenosná na človeka a ani kvalita medu nie je ochorením ovplyvnená. Na ľudský konzum je med nezávadný, nesmie sa však použiť na včelárske účely.

“Choroba sa nelieči, rieši sa likvidáciou klinicky pozitívnych včelstiev, u ktorých bol laboratórnym vyšetrením potvrdený pôvodca MVP Paenibacillus larvae a spáliteľného materiálu v ohnisku choroby a ozdravením ostatných včelstiev v ohnisku choroby alebo likvidáciou všetkých včelstiev a spáliteľného materiálu v ohnisku," dodáva RVPS.

Opatrenia v ochrannom pásme

“V ochrannom pásme bude potrebné vykonať opatrenia na zabránenie šírenia moru včelieho plodu, a to vykonať prehliadku všetkých včelstiev v ochrannom pásme so zameraním na sledovanie ochorenia moru včelieho plodu a u klinicky pozitívnych ako aj podozrivých včelstiev zaistiť materiál na laboratórne vyšetrenie, t.j. odobrať podozrivý plást,” uvádza radnica v ozname.

RVaPS Trnava vyhlasuje zákaz presunu včelstiev, matiek, včelárskych zariadení v ochrannom pásme, z ochranného pásma a do ochranného pásma. Vysírenie včelstiev je potrebné vykonať ihneď spolu s asanačnými opatreniami.

Foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Hlohovec
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM