Rastislav Búgel Rôzne

Automobilka zamestná 900 nových ľudí

Trnavská automobilka PSA Peugeot Citroën Slovakia potrebuje pre výrobu nového modelu a zavedenie tretej pracovnej zmeny 900 pracovníkov.

Nábor na vytvárané pracovné pozície začal v poslednom štvrťroku vlaňajška a ako prvých prijímal závod v Trnave budúcich koordinátorov výroby z dôvodu potreby ich dlhodobejšieho školenia. Pre TASR to uviedla manažérka náboru a kariérneho plánovania Daniela Schweizer.
„Prípravy na nábor začali zhruba pred rokom. Začali sme s dostatočným predstihom, pretože nám nejde o kvantitu, ale o kvalitu. Okrem nových ľudí však dávame príležitosť aj súčasným zamestnancom, ktorí sa môžu preškoliť na iné pozície,“ uviedla Schweizer.
Hromadný nábor pracovných síl začal januárom 2012, doteraz je obsadených 200 pracovných pozícií z interných i externých zdrojov. Mesačne by malo pribúdať do stavu okolo 100 až 150 zamestnancov. „Na pozície kvalifikovanejšie a náročnejšie uprednostňujeme interných zamestnancov v rámci ich kariérneho rastu,“ dodala Schweizer. Nábor podľa jej vyjadrenia prebieha v súlade s plánovaným harmonogramom. Priznala však, že niektoré pracovné pozície je ťažšie obsadzovať. „Najviac potrebujeme ľudí na pozície operátorov logistiky a výrobných pracovníkov na prevádzky montáž, zvarovňa, lakovňa, kvalita,“ uviedla manažérka náboru PSA.
Do práce v automobilke sa prirodzene hlásia ľudia predovšetkým z okolia Trnavy, Nitry, Piešťan, Serede či Senice. „Záujemcov z regiónov z východného a stredného Slovenska je menej a hlásia sa hlavne ľudia bez práce,“ konštatovala Schweizer. Upozornila na problém mobility. „Možno v prvom momente majú nadšenie a chcú sa zamestnať, ale nakoniec si to rozmyslia z dôvodu zvýšených nákladov na ubytovanie, stravovanie a cestovanie. Bohužiaľ, trápi nás aj nemotivovanosť nezamestnaných ľudí, pretože ich sociálne dávky a rôzne príspevky sa vyrovnajú príjmu v automobilke. Popri sociálnych dávkach pracujú na rôznych brigádach v mieste bydliska, alebo pracujú na čierno. A to pritom ponúkame zaujímavé finančné ohodnotenie,“ uviedla Schweizer. Veľa kandidátov z radov nezamestnaných sa podľa jej slov napriek pozvaniu na výberovom konaní ani nezúčastní.
PSA stavia pri nábore na nulovú diskrimináciu. Prácu dáva mužom aj ženám, mladým aj starším, absolventom stredných škôl, nezamestnaným aj záujemcom o prácu. Berie ľudí bez praxe v automobilovom priemysle aj so vzdelaním v rôznych oblastiach, pretože na pracovné pozície ich zaškoľuje v školiacich strediskách. Momentálne hľadá hlavne kandidátov na pozície vodičov vysokozdvižných vozíkov a operátorov do výroby.

Zdroj: TASR Foto zdroj: Internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM