Zuzana Jakubičková Krimi

Aktualizované: Empírko opäť terčom útoku! Tentokrát sa našli stopy po ohni

Len nedávno znehodnotili steny Empírovho divadla vandali, ktorí ho pokreslili vulgárnymi kresbami. Tentokrát sa na obidvoch dverách objavili stopy po ohni. Vec je v štádiu objasňovania.

Ilustračný obrázok k článku Aktualizované: Empírko opäť terčom útoku! Tentokrát sa našli stopy po ohni
Zdroj: Dnes24.sk

Dňa 23. 10. 2013 v stredu, v odpoludňajších hodinách, bolo na MsP nahlásené poškodenie opálením dvoch dverí na Empírovom divadle.

„Opálené boli dvere na západnej a východnej strane divadla. Hliadka MsP na mieste zistila opálenie ochranného náteru v strednej časti týchto dvier. Na dverách východnej strany boli zistené i stopy zuhoľnatenia v jednej lište týchto dvier, na dverách na západnej strane i výstup živice, čo svedčí i o značnej intenzite plameňa,“ informoval náčelník MsP v Hlohovci.

Škoda, ktorá vznikla mestu poškodením týchto dvier, sa vyčísľuje. Vec je v štádiu objasňovania.

„MsP zvýšila kontrolnú činnosť hliadok v okolí divadla a súčasne sa prijímajú i ďalšie opatrenie v smere ochrany tohto objektu, vrátane jeho monitorovania pomocou kamerového systému,“ pokračuje náčelník.

Empírové divadlo v Hlohovci je najstaršou divadelnou budovou na Slovensku zachovanou do súčasnosti. Vtedajší významný hodnostár na cisárskom dvore, Jozef Erdödy, ho dal postaviť v roku 1801. O rok neskôr už bolo dokončené. Pôvodne bolo určené pre členov jeho rodiny, príbuzných a okolitých zemepánov, neskôr bolo sprístupnené aj verejnosti.

Výstavbu viedol Pietro Travaglia, staviteľ, maliar a sochár z rakúskeho Eisenstadtu, pôvodom Talian. Koncertoval tu Ludwig van Beethoven, čo pripomína aj jeho busta umiestnená pred budovou divadla. Je povestné svojou výbornou akustikou.

Empírko pokus požiar
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM