Erik Bojničan Rôzne

Akcia pre všetkých milovníkov nočnej oblohy: Vesmír vám odhalí svoje tajomstvá

Máte radi pohľad na nočnú oblohu? Prostredníctvom akcie hlohovskej hvezdárne môžete aspoň na chvíľu zažiť aké je to byť astronómom.

Ilustračný obrázok k článku Akcia pre všetkých milovníkov nočnej oblohy: Vesmír vám odhalí svoje tajomstvá
Zdroj: TASR

Bohatý program organizuje Hvezdáreň a planetárium M.R. Štefánika. Na svoje si v ňom okrem milovníkov nočnej oblohy aj široká verejnosť. V nedeľu 15. marca otvorí hlohovské planetárium svoje brány pre všetkých, ktorí majú záujem dozvedieť sa niečo nové o vesmíre a prostredníctvom veľkého ďalekohľadu si pozrieť nočnú oblohu.

Program planetária pre verejnosť začne o 15:00. Na úvod je prichystané niečo pre najmenších. Kamilka na potulkách vesmírom pútavou detskou formou oboznamuje so súhvezdiami severnej oblohy, základnými poznatkami o slnečnej sústave, vrátane pohybov Zeme. Následne o 16:00 prídu na rad Vesmírne otázniky, tento program zoznamuje s orientáciou na oblohe v našich zemepisných šírkach.

Je zameraný na cirkumpolárne súhvezdia (súhvezdia v oblastí pólu) a na pohyby nebeských telies. Program je doplnený krátkym videom o slnečnej sústave. Posledný program s názvom Zo života hviezd je zameraný na vznik a vývoj hviezd, dvojhviezdy, legendy o súhvezdiach zimnej oblohy.

Samotné pozorovanie oblohy ďalekohľadom pre verejnosť sa začne 19:30. Pre ľudí bude prístupný ďalekohľad refraktor180/2600 ktorý sa nachádza v areále Hvezdárne a planetária na Sládkovičovej ul.č.41.

Mohlo by vás zaujímať:

Exponáty nášho múzea čaká digitalizácia: Sú medzi nimi aj vzácne dokumenty o Hlohovci z dielne Viliama Kvašňáka

Jedinečná výstava v Hlohovci: Čo sa nosilo v tieni egyptských pyramíd či v antickom Grécku?

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM