Zuzana Jakubičková Samospráva

900. výročie Hlohovca: Na čo všetko sa tento rok môžeme tešiť?

Rok 2013 je v Hlohovci venovaný 900. výročiu prvej písomnej zmienky o meste. Oslavy odštartovali v pondelok slávnostným zahájením a pokračovať budú celý rok. Na nasledujúce mesiace zaradila radnica do programu množstvo podujatí, ktoré ľuďom pripomenú dejinné míľniky mesta.

Ilustračný obrázok k článku 900. výročie Hlohovca: Na čo všetko sa tento rok môžeme tešiť?
Foto: Zuzana Jakubičková

Primátor mesta v pondelok odštartoval rok, ktorý bude venovaný 900. výročiu prvej zmienky o meste. Po hymne Slovenskej rebubliky zaznelo niekoľko príhovorou. Medzi vystupujúcimi ste mohli vidieť okrem primátora aj riaditeľa Vlastivedného múzea a veľvyslanca z Thaywanu.

Na kostolnej veži sa potom rozviestila obrovská deväťstovka, ktorá bude ľuďom z Hlohovca pripomínať tento významný rok.

Čo vás čaká cez rok?

Už na 25. januára je pripravené uvedenie poštovej známky s jedným zo symbolov Hlohovca – Empírovým divadlom. Na konci februára sa môžeme tešiť na uvedenie knihy Vďačná spomienka fraštackému richtárovi. Na máj je naplánované sprístupnenie novej archeologickej expozície múzea s názvom Klenotnica dávnoveku a na apríl výstava Hlaholské hlohovské listy.

Počíta sa aj s odhalením dvoch pamätných tabúľ k 900-ročnici a 1150. výročiu príchodu sv. Cyrila a Metoda a s viacerými gastronomickými, vínnymi a turistickými aktivitami.

Oslavy vyvrcholia v septembri počas tradičného Michalského jarmoku, kedy radnica pripravuje historický sprievod mestom a bohatý kultúrny program. "Mesto na oslavy 900. výročia vyčlenilo 2500 eur, rovnakú sumu má pre prvý ročník medzinárodného podujatia tradičné ľudové umelecké remeslá, ktorý bude na Námestí sv. Michala. Okrem toho budú organizované ďalšie aktivity, predovšetkým školami. " povedala prednostka Eva Lukáčová.

„Ide napríklad o výstavu prác detí materských škôl Fraštacká rodinka – otec, dieťa, maminka, tiež základnej umeleckej školy Nášmu mestu – Poohliadnutie. Deti si spolu s učiteľmi pripravujú aj prezentáciu na centrálne septembrové oslavy, v dome kultúry bude v máji program 900 rokov našej histórie a v júni v Empírovom divadle dramaticko-poetické pásmo Hymnus na posvätnú chvíľu.“ pokračuje prednostka.

Samostatnú kapitolu tvoria podľa prednostky aktivity, zastrešené projektom Via Hlohoviensis s podporou európskych fondov. Počíta s vydaním publikácií o kultúrnom dedičstve, prírodnom bohatstve a obciach regiónu Hlohovca, tiež s výrobou dokumentu pre propagačné účely, športovo-relaxačnými aktivitami. Samospráva sa podieľa na financovaní hodnotou 8700 eur.

Zoborská listina a stredoveký hrad

Prvý dôveryhodný záznam o Hlohovci je Zoborská listina z roku 1113, kde sa spomína stredoveký hrad s priľahlou osadou. Najvýznamnejšou a dominantnou stavebno-historickou pamiatkou mesta je zámok, na ktorý stredoveký hrad postupne prestavali. Pri ňom sa nachádza i najstaršia zachovaná budova divadla na Slovensku, unikátne Empírové divadlo z r. 1802. V strede námestia stojí pôvodne gotický farský kostol sv. Michala, na okraji centra je františkánsky kláštor s kostolom Všechsvätých z 15. storočia. Časť kláštora slúži svojmu pôvodnému účelu, časť využíva Vlastivedné múzeum. Najkrajším a najnavštevovanejším prírodným celkom mesta je zámocký park s francúzskymi terasami.

900. výročie
10
Galéria
Foto: Zuzana Jakubičková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM