Erik Bojničan Rôzne

Známe polia v okolí Hlohovca odštartujú samozber jahôd: Vieme, kedy to vypukne!

Hlohovčania sa aj tento rok môžu tešiť na populárne samozbery jahôd. Tie na známych poliach v okolí nášho mesta začínajú doslova už o pár hodín. Vieme, kedy to vypukne!

Ilustračný obrázok k článku Známe polia v okolí Hlohovca odštartujú samozber jahôd: Vieme, kedy to vypukne!
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Jahodové polia v Bučanoch v okrese Trnava a v Borovciciach pri Piešťanoch opäť po roku zažijú inváziu zberačov. Spoločnosť Plantex odštartuje od utorka 31. mája novú sezónu samozberu pre tých, ktorí nemajú vlastnú záhradku a chcú si vychutnať chuť čerstvo pozberaných sladkých plodov.

Dozrieva viacero odrôd

V Borovciach na desiatich a v Bučanoch na dvanástich hektároch si môžu jahody vlastnoručne natrhať do vedier či prepraviek, odporúčané množstvo je nad päť kilogramov. „V Bučanoch postupne dozrievajú odrody Clery, Jolly, Arosa a Darselect. Na jahodovisku v Borovciach sú to Clery, Jolly, Elianny, Asia a Sonata, každá má iné vlastnosti,“ povedal agronóm Plantex, s.r.o., vo Veselom Ondrej Peťko.

Podľa skúseností z minulých rokov do Bučian prichádzajú zberači z okolia Trnavy, Hlohovca, Nitry či Galanty, v Borovciach vidno značky áut z Piešťan, Trenčína, ale aj Žiliny či Martina.

Denne až tisíc ľudí

Zberači si podľa Peťka do domácností naberú koľko vládzu natrhať alebo zaplatiť, v priemere od 15 do 30 kilogramov. „Predajcovia na trhoch či reštauračné zariadenia ale podstatne viac, aj 100 až 150 kilogramov,“ dodal Peťko.

Zber sa riadi pravidlom, že k dispozícii sú postupne jednotlivé časti poľa. „Kým sa dozberá posledná, na prvej sú už jahody zase zrelé,“ dodal Peťko s tým, že denne si samozber jahôd nenechá ujsť okolo 800 až 1000 ľudí. Okrem vlastných vedier môžu použiť aj plastové vedierka, drevené košíčky a kartóny, ktoré Plantex pre odberateľov pripravil.

Kedy sú jahody najsladšie?

„Najviac sa nazberá a predá v prvých dvoch týždňoch. Vtedy sú jahody najväčšie, ale obsahujú aj viac vody. Najsladšie a aromatickejšie sú však tie neskoršie, hoci sú o čosi menšie. To málo ľudí vie, lebo, hoci ich samozber láka, nechcú byť na poli príliš dlho,“ povedal agronóm.

Spoločnosť si podľa neho jahodoviská prenajíma od poľnohospodárov, na jednom mieste zotrvajú tri roky, potom treba zasadiť zase inde, pôda sa vyčerpá. „V Bučanoch sme už tretí rok, na budúci sa posunieme o kúsok ďalej, na susediace pole,“ dodal Peťko.

Môže vás zaujímať:

Milovníci jahôd, prichádza vaše obdobie: Ako to vyzerá so samozbermi v okolí nášho mesta?

Výstavba plavárne v Hlohovci dostala zelenú: Šesťdráhový bazén, bistro aj wellness!

Keď to zbadal, neváhal a cvakal: FOTKY nočnej búrky nad Hlohovcom objektívom čitateľa!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM