Erik Bojničan Rôzne

Známa hlohovská trénerka to prezradila: 5 najčastejších chýb, ktoré robíme pre krásnu postavu!

Jeme málo, veľa cvičíme? Či naopak, prejedáme sa a zabúdame na cvičenie? Aké sú najčastejšie chyby v snahe vyzerať dokonale nám prezradila Katarína Kráľovičová, známa osobná trénerka z Hlohovca.

Ilustračný obrázok k článku Známa hlohovská trénerka to prezradila: 5 najčastejších chýb, ktoré robíme pre krásnu postavu!
Zdroj: Dnes24.sk

Hodiny a hodiny vo fitkách, či striktná diéta. Pozná to nejedna žena, ktorá sa chce dopracovať k dokonalej postave či podobať sa vysnívanej filmovej hviezde. Často sa však dopúšťame chýb či už v stravovaní, alebo samotnom cvičení, ktoré brzdia náš progres.

Inštruktorka Kruhového tréningu, Fitball- overball, odborná redaktorka magazínu WINK v oblasti zdravia a krásy, poradkyňa výživy (Nutris) a osobná trénerka (II. stupeň) v Športovom centre Gymex v Hlohovci prezradila jej tipy na to ako si vyformovať postavu, tento krát sa zamerala na bežné chyby v stravovaní a cvičení.

1. Technika

Veľa ľudí na ňu pri cvičení úplne kašle. Niektorí to však robia nevedome – neznalosťou a niektorí na úkor zdravia urobia aj nemožné, len aby dali zo seba maximum. Či už je to technika behu, cvikov a iných metód, vždy je to jedna z najdôležitejších a najzákladnejších vecí. Problémy, ktoré možno necítite hneď sa môžu prejaviť neskôr a v oveľa horšom štádiu.

Začiatočníkom odporúčam poradiť sa so skúsenými trénermi a vyškolenými odborníkmi, ktorí (ak sú naozaj odborníkmi) vás naučia základné technické postupy. Tie si potom budete vedieť preniesť do rôznych druhov tréningu. K cvičencom pre ktorých je maximálny výkon priorita, je niekedy zbytočné sa vyjadrovať. Väčšinou ide o ľudí, ktorí až keď sa popália na vlastnom tele, pochopia, že bola chyba niekde inde :)

2. Váhy / záťaž

Príliš veľa / príliš málo. Asi takto by som to definovala v skratke. Najčastejší problém, ktorý nadväzuje na problém č. 1 techniku vídam v posilňovniach. Muži zdvíhajú prehnane ťažké závažia, čo následne spôsobuje u niektorých nie len nesprávnu techniku ale aj záber na dané partie nie je vôbec efektívny. Opakom sú ľudia (zväčša ženy), ktoré majú strach zo zdvíhania ťažších činiek. Ich mylná predstava o robustnej postave spôsobuje stereotyp cvikov a závaží, čo tiež nie je najlepšie…

3. Rozdelenie partií

Je na každom človeku, či je pre neho dôležitá funkčnosť alebo len vizuálna stránka. Cvičiť neustále len jednu, či dve svalové partie? To nie je najvhodnejšia voľba. Máte problematickú partiu? Určite ju neodstránite jej neustálym cvičením. Problematické partie idú dole najťažšie. Zapamätajte si, že posledné. Toto pravidlo platí hlavne u žien. Taktiež je dôležité, aby si bol každý vedomý svojich proporcií a snažil sa telo formovať rovnomerne, do určitej siluety. Ak je niekto ektomorf, ťažko dosiahne postavu endomorfa a naopak. Ak má žena postavu, napr. v tvare hrušky, mala by tomu prispôsobiť aj tréning a snažiť sa prispôsobiť k podobe tvaru presýpacích hodín.

4. Čas tréningu: regenerácia – rozcvička – tréning

Pretrénovanosť, stavy vyčerpanosti, úrazy či neefektívnosť. To všetko súvisí so štvrtým bodom. Nie každý mu venuje dostatočnú pozornosť. Nie každý si uvedomuje, že nie je umenie telo zničiť. „Menej je niekedy viac“ platí aj v prípade tréningu. Rozcvička – strečing pred tréningom vám pomôže nie len vyhnúť sa zraneniam, ale aj zvýši výkon na tréningu. Mala by byť dynamická. Strečing po tréningu by mal byť statický, t.j. zameraný na naťahovanie svalov a šliach, pričom dochádza k lepšiemu prekrveniu svalov a zlepšeniu regenerácie.

5. Silový – kondičný

Ako posledný bod som si nemohla odpustiť zámer tréningu. Každému vyhovuje niečo iné, každý máme svoje predstavy a ideály, avšak ak máme k tomu prispôsobiť tréning, nie vždy je určený správne. Ak pozeráme nielen na vizuálnu stránku, ale aj na kompletnú funkčonosť nášho tela, vždy je dôležité venovať pozornosť ako nárastu svalovej hmoty, tak i kondícii – bez rozdielu človeka, jeho stavby tela, či metabolizmu. Vytrvalosť, sila, kondícia, energia, zdravie, krása, odolnosť, rovnováha > sila či kondícia.

Čím viac svalovej hmoty máme, tým máme rýchlejší metabolizmus a tým viac si môžeme dopriať. Len svaly však nestačia, Bez kvalitnej vyváženej stravy a aeróbneho pohybu bude vaša postava stále len niekde v polovici úspechu.

Moja rada, ktorú by som určite odporučila každému, je venovať sa viacerým aktivitám, naučiť sa počúvať svoje telo a držať sa zlatej strednej cesty nielen v strave, ale úplne vo všetkom.

Foto: Archív Katarína Kráľovičová

Známa hlohovská trénerka Katarína Kráľovičová: 5 najčastejších chýb, ktoré robím
31
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM