Webnoviny - Krimi

Zlodeji číhajú na obete najmä pred sviatkami

Polícia pri príležitosti blížiacich sa Vianoc vyzýva verejnosť k zvýšenej opatrnosti najmä počas nákupov.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, polícia v tomto období každoročne zaznamenáva zvýšený počet krádeží.

Minulý rok v decembri to bolo 251 prípadov vreckových krádeží, 171 vlámaní do obchodov, 43 prípadov krádeží počas cestovania v hromadnej doprave a 559 krádeží vecí z áut.

Podľa Baloghovej vreckoví zlodeji využívajú najmä situácie, kde je veľký počet ľudí a spoliehajú sa na anonymitu. Svoje obete si vyberajú spravidla podľa veku, predpokladanej fyzickej zdatnosti, okolia a možnosti rýchleho úniku. Skúsený vreckár vie kabelku či vrecká prehľadať v priebehu niekoľkých sekúnd.

Polícia upozorňuje preto ľudí, aby si nenechávali svoje peňaženky na vrchu kabeliek zavesených na pleci, v zadných vreckách nohavíc alebo iných miestach, ktoré sú pre zlodeja ľahko prístupné. Predísť krádežiam možno aj tak, že pri vyberaní tovaru z regálov nenecháme kabelky a tašky v nákupných vozíkoch alebo zavesené na rukoväti a po zaplatení ju zatvoríme a potom odložíme nákup.

Cenné predmety by vodiči nemali nechávať v autách

Ako ďalej upozornila Baloghová, majitelia áut by nemali osobné doklady, mobilné telefóny, cenné predmety ani panel od autorádia nechávať v aute. Na svoje veci by si ľudia mali dávať pozor aj pri návšteve barov, reštaurácií a kaviarní a nenechávať cenné predmety bez dozoru. Polícia neodporúča nosiť pri sebe veľké množstvo peňazí. Podľa Baloghovej by občania mali využívať platbu platobnými kartami, no PIN kód a kartu by mali nosiť oddelene.

Každú krádež je potrebné ohlásiť na polícii, v priestoroch nákupného centra oznámiť čin pracovníkom bezpečnostnej služby.

Ak dokážete opísať páchateľa, bezpečnostná služba môže po ňom pátrať aj pomocou kamerového systému.

V období na konci roka polícia eviduje aj nárast zranení, ktoré sú spôsobené rôznymi výbušninami a zábavnou pyrotechnikou. Baloghová upozorňuje, že neodborná a nezodpovedná manipulácia najmä s po domácky vyrobenými výbušninami môže mať aj smrteľné následky. Aj počas sviatkov bude polícia nepretržite v službe a v prípade potreby sa na ňu občania môžu obrátiť.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM