Erik Bojničan Rôzne

Zažil dobu napoleonskych výbojov, no i dve svetové vojny: Toto je on, jeden z najstarších stromov v Hlohovci

Keby tak vedel rozprávať, dozvedeli by sme sa iste mnoho zaujímavého. Strom v Hlohovci, ktorý je jedným z najstarších v meste a pýši sa aj krásnou legendou. Viete, ktorý to je?

Ilustračný obrázok k článku Zažil dobu napoleonskych výbojov, no i dve svetové vojny: Toto je on, jeden z najstarších stromov v Hlohovci

Zámocká záhrada je obľúbeným miestom relaxu pre všetkých Hlohovčanov už od nepamäti. Jazierko, na ktorom sú vidieť kačky či korytnačky je lemované z východnej strany platanovým parkom, ktorý ako uvádza na stránke mesta Hlohovec riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci Jozef Urminský, vznikol ešte koncom 18. storočia. Práve v tomto parku sa nachádzajú najstaršie stromy v Hlohovci, ktoré si pamätajú naozaj mnohé a svojou majestátnosťou vyrazia dych každému, kto ich vidí po prvýkrát.

Jedným z nich je aj mohutný Platan javorolistý, ktorého vek je vzhľadom na vznik veľkej platanovej záhrady odhadovaný na 220 rokov. V roku 2011 sa zúčastnil aj súťaže Strom roka.

Viaže sa k nemu aj legenda, ktorá koluje medzi Hlohovčanmi už od nepamäti. Jozef Erdődy, ktorý dal park vysadiť podľa legendy so svojou manželkou nemohol mať deti a možno aj to prispelo k tomu, že pod platanom sa údajne tajne stretával so svojou slúžkou. Keď vraj otehotnela, dozvedela sa o tom jeho manželka Alžbeta Mayerová a dala slúžku vyhnať. Následne potom, ako hovorí legenda sa z platana odlomil jeden z konárov, ktoré dovtedy tvorili symbol srdca a odvtedy je srdce vytvorené z konárov otvorené.

Na záver ešte pripájame krátku minútovku histórie. Čo všetko si môže tento dub pamätať? Vyberáme niektoré dôležité udalosti, ktoré sa priamo i nepriamo dotýkali mesta Hlohovec:

  • 1802: Začiatok stavby Empírového divadla
  • 1813: Ničivá povodeň na Váhu, ktorá spustošila Hlohovec
  • 1804–1815: Napoleonské vojny. Boje sa odohrávali na iných územiach, toho nášho sa priamo nedotýkali.
  • 1848: Poprava Viliama Šuleak a Karola Holubyho.
  • 1909: Prvá Elektráreň v Hlohovci, ktorá fungovala na dieselové motory.
  • 1914: Prvá svetová vojna.
  • 1944: Druhá svetová vojna – Karpatsko-duklianska operácia.
  • 1949: Násilná kolektivizácia roľníctva.
  • 1989: Nežná revolúcia.

Môže vás zaujímať:

FOTKY ako dôkaz: Do Zámockej záhrady už zavítala jeseň v plnej kráse

Legendy o tuneloch pod Hlohovcom opradené tajomstvami: Kde je pravda?

Jeden z najstarších stromov v Hlohovci: Platan javorolistý  v Zámockej záhrade
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM