Erik Bojničan Rôzne

Záujem o miesta v škôlkach je tento rok vysoký: Pre takmer 100 detí nie je miesto!

Po zápisoch do materských škôl je jasné, že takmer 100 detí miesto v škôlke nedostane. Radnica prišla s riešením, no nastali komplikácie.

Ilustračný obrázok k článku Záujem o miesta v škôlkach je tento rok vysoký: Pre takmer 100 detí nie je miesto!
Foto: Radka Deckerová

V roku 2015 sa podľa informácií od referentky pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy Zuzany Hrinkovej Siebenstichovej zvýšil záujem o umiestnenie detí do materských škôl. Počet prihlásených detí je vyšší ako kapacity škôlok. „Pre školský rok 2015/2016 bolo prijatých 155 detí, neprijatých predbežne 93 detí, z toho 61 do 3 rokov,“ informuje referentka pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy.

Primátor mesta Hlohovec Miroslav Kollár informoval o tom, že zo strany mesta je záujem zvýšiť kapacity materských škôl prostredníctvom prebudovaním tried v základných školách.

Po podaní projektu však nastala komplikácia s ktorou nikto neráta, keď Regionálny úrad verejného zdravotníctva znížil kapacity v materských školách.

Podľa Hrinkovej Siebenstichovej je to z pohľadu mesta neštandardný krok, pretože už v čase platnosti súčasnej vyhlášky mali materské školy schválené prevádzkové poriadky s týmito kapacitami. RÚVZ podľa nej argumentuje tým, že predtým sa počet miest posudzoval v zmysle vyhlášky podľa výmery a teraz podľa kapacity hygienických zariadení.

„Z uvedeného vyplýva, že je potrebné prehodnotiť priestory MŠ a ak to bude možné, dobudovať hygienické zariadenia, čím sa zvýši aj kapacita predškolských zariadení podľa platnej vyhlášky – k tomu budú smerovať opatrenia mesta, pretože chceme udržať pôvodnú kapacitu škôlok plus navýšiť ju v rámci podaného projektu,“ upresňuje referentka pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy.

Do septembra tohto roku nie je podľa mesta na dobudovanie potrebných kapacít toaliet na škôlkach dostatok času ani financií. „Po konzultáciách, ktoré na túto tému prebehli, však bude prevádzka škôlok v nasledujúcom školskom roku pokračovať v súčasnom kapacitnom režime,“ prezrádza Hrinková Siebenstichová.

„S RÚVZ rokujeme o prechodnom období, v ktorom budú akceptovať súčasný stav pri našom jasnom prísľube, že problém riešime primerane finančným možnostiam mesta tak, aby nedošlo k zníženiu kapacity predškolských zariadení,“ dodáva Hrinková Siebenstichová.

Mohlo by vás zaujímať:

Rodičia školákov, zbystrite pozornosť: Doterajšia Mestská školská rada skončila, chystajú sa voľby nových členov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM